ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε πολωνικό αεροσκάφος σε αποστολή της Frontex

13:31 - 07 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε πολωνικό αεροσκάφος σε αποστολή της Frontex
Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε πολωνικό αεροσκάφος που περιπολούσε για τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ (Frontex) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα οι πιλότοι να χάσουν προσωρινά τον έλεγχο του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η Βαρσοβία την Κυριακή (7/5).

Σύμφωνα με τη συνοριακή δύναμη της Πολωνίας, το ρωσικό αεροσκάφος Sukhoi Su-35 δεν έκανε καμία επαφή μέσω ασυρμάτου πριν πραγματοποιήσει «επιθετικούς και επικίνδυνους ελιγμούς, πλησιάζοντας το αεροσκάφος συνοριοφυλακής τρεις φορές χωρίς να τηρήσει την απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας».

Το πολωνικό αεροσκάφος παρουσίασε σημαντικές αναταράξεις και το πλήρωμα «έχασε προσωρινά τον έλεγχο του αεροσκάφους και έχασε ύψος», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Βαρσοβία είπε ότι το ρωσικό αεροσκάφος πέταξε ακριβώς μπροστά από τη μύτη του αεροσκάφους και διέσχισε το δρόμο του σε απόσταση «περίπου πέντε μέτρων».

Το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, το οποίο ανέφερε πρώτο το περιστατικό, καταδίκασε την «επιθετική και επικίνδυνη» συμπεριφορά της Μόσχας.

Η Ρουμανία είπε ότι το πολωνικό αεροσκάφος της συνοριακής φρουράς βρισκόταν σε τακτική περιπολία της Frontex με τη ρουμανική συνοριακή αστυνομία την Παρασκευή όταν αναχαιτίστηκε.

Στη συνέχεια, το πολωνικό αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Ρουμανία.

Ρουμανικά και ισπανικά αεροσκάφη τέθηκαν σε «προειδοποίηση» από το ΝΑΤΟ όταν συνέβη το περιστατικό, πρόσθεσε η ρουμανική δήλωση.

Έγινε «στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα», περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του εναέριου χώρου της Ρουμανίας, δήλωσε το Υπουργείο.

«Αυτό το περιστατικό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της προκλητικής προσέγγισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε το Βουκουρέστι.

Το πολωνικό αεροσκάφος έχει αναπτυχθεί στη Ρουμανία από τις 19 Απριλίου και πρόκειται να παραμείνει εκεί μέχρι τις 17 Μαΐου, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης της Frontex που διοργανώνει η Ρουμανία, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ισπανία και τη Σουηδία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.