ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κίεβο για την Ημέρα της Ευρώπης

10:56 - 09 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Φον ντερ Λάιεν: Στο Κίεβο για την Ημέρα της Ευρώπης
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τίμησε την Ημέρα της Ευρώπης επισκεπτόμενη την Τρίτη (9/5) το Κίεβο, όπου και θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε χθες, Δευτέρα, διάταγμα για να γιορτάζεται στη χώρα του ως Ημέρα της Ευρώπης η 9η Μαΐου, όπως γίνεται στις Βρυξέλλες. Η Ουκρανία συνήθως συμμετέχει στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά υπό το φως της εισβολής, ο Ζελένσκι πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης και Νίκης επί του Ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Χαιρετίζω ένθερμα την απόφαση του προέδρου Ζελένσκι να κάνει την 9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης. Η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους που την συνόδευαν στο τρένο για το Κίεβο.

«Η παρουσία μου στο Κίεβο σήμερα, 9 Μαΐου, είναι συμβολική, αλλά είναι επίσης ένδειξη μιας κρίσιμης και πολύ πρακτικής πραγματικότητας: η ΕΕ εργάζεται χέρι με χέρι με την Ουκρανία πάνω σε πολυάριθμα ζητήματα», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία επρόκειτο να γιορτάσει την ετήσια Ημέρα της Νίκης με μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας υπό την επίβλεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Φον ντερ Λάιεν έχει ήδη επισκεφθεί το Κίεβο σε αρκετές περιπτώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν 14 μήνες.

Λίγο πριν από την άφιξή της, σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν επί δύο ώρες στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι βρισκόταν στην Ολλανδία μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπου ζήτησε να επιταχυνθεί η ένταξη της Ουκρανίας ως μέλος της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.