ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουδάν: Μαίνονται οι συγκρούσεις, αυξάνονται οι πρόσφυγες

14:14 - 14 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Σουδάν: Μαίνονται οι συγκρούσεις, αυξάνονται οι πρόσφυγες
Αεροπορικές επιδρομές, οδομαχίες και εκρήξεις συγκλονίζουν ακόμα το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν.

Την ίδια ώρα οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δυο αντίπαλοι στρατηγοί για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες και την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχουν γίνει πραγματικότητα.

Τις τέσσερις εβδομάδες του πολέμου εκατομμύρια Σουδανοί, κυρίως στην πρωτεύουσα, είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, εν μέσω παραλυτικής ζέστης, χωρίς τρεχούμενο νερό και ρεύμα, αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και χρημάτων.

«Εξαιτίας του πολέμου» οι τιμές έχουν απογειωθεί στην Κασάλα, 400 χιλιόμετρα ανατολικά του Χαρτούμ, είπε ο Μούσα Χασάν, κάτοικος.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη στη δυτική πολιτεία Νταρφούρ, που γειτονεύει με το Τσαντ και όπου μαινόταν αιματηρός πόλεμος τα χρόνια του 2000.

Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι περνάνε τα σύνορα, κυρίως με την Αίγυπτο. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι προσέφυγαν στο Τσαντ, στο Νότιο Σουδάν και στην Αιθιοπία.

Χώρες όπου, ήδη πριν από τον πόλεμο, η UNHCR τόνιζε πως δεν έχει λάβει παρά «το 15%» των κεφαλαίων που χρειάζεται για να επιχειρήσει.

Η κυβέρνηση του στρατηγού Μπουρχάν ζήτησε χθες από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και περιφερειακές οργανώσεις, να στείλει βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».

Πρότεινε να σταλεί βοήθεια στο αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα (ανατολικά), στο αεροδρόμιο Ντονγκόλα (βόρεια) και στη στρατιωτική βάση Ουάντι Σαΐντνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.