ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φονικές πλημμύρες στην Ιταλία: Τουλάχιστον 8 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

16:19 - 17 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Φονικές πλημμύρες στην Ιταλία: Τουλάχιστον 8 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν τη βόρεια περιοχή Emilia-Romagna της Ιταλίας, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι είπε ότι ορισμένες περιοχές δέχθηκαν  το ήμισυ της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε μόλις 36 ώρες, με αποτέλεσμα τα ποτάμια να ξεχειλίσουν, να διοχετεύσουν νερό μέσα από τις πόλεις και να βυθίσουν χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης.

Οκτώ σοροί ανασύρθηκαν από διάφορες τοποθεσίες, είπε η αντιπρόεδρος της Emilia-Romagna, Ιρένε Πριόλο, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι βροχοπτώσεις υποχωρούν, αλλά η στάθμη του ποταμού εξακολουθεί να αυξάνεται.

Το γκραν πρι της Formula 1 αυτού του Σαββατοκύριακου στην Imola, που βρίσκεται κοντά σε πολλές από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, ματαιώθηκε αφού η κυβέρνηση είπε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έπρεπε να επικεντρωθούν στην επιχείρηση διάσωσης.

«Η απόφαση ελήφθη επειδή δεν είναι δυνατό να διεξαχθεί με ασφάλεια ο αγώνας για τους οπαδούς μας, τις ομάδες και το προσωπικό μας», ανέφεραν οι διοργανωτές της Formula 1 σε ανακοίνωσή τους.

Οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις διακόπηκαν σε πολλές τοποθεσίες και οι δήμαρχοι πολλών κωμοπόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μπολόνια, προέτρεψαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η βόρεια πόλη της Ραβέννα, φημισμένη για τα παλαιοχριστιανικά μνημεία της, επλήγη επίσης πολύ.

«Ήταν πιθανώς η χειρότερη νύχτα στην ιστορία της Ρομάνια», δήλωσε ο δήμαρχος της Ραβέννα, Μικέλε ντε Πασκάλ, στο δημόσιο ραδιόφωνο RAI, λέγοντας ότι 5.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί μόνο από την πόλη του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Η Ραβέννα είναι αγνώριστη από  τη ζημιά που έχει υποστεί», συμπλήρωσε.

Ήταν η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που η Emilia-Romagna πλήττεται από κακοκαιρία, με τουλάχιστον δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των καταιγίδων στις αρχές Μαΐου.

Η Βενετία, που βρίσκεται βορειότερα, δεν έχει επηρεαστεί.

Οι καταρρακτώδεις βροχές ήρθαν έπειτα από μήνες ξηρασίας που στέγνωσε τη γη, μειώνοντας την ικανότητά της να απορροφά νερό και επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις των πλημμυρών, ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.