ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους

09:38 - 19 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους
Οι Δημοκρατικοί διαπραγματευτές είπαν στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή ότι σημειώνουν «σταθερή πρόοδο» στις συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικάνους με στόχο την αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν έλαβε ενημέρωση για τις συνομιλίες με τους βοηθούς του Ρεπουμπλικανού Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι το πρωί της Παρασκευής στην Ιαπωνία, όπου ταξιδεύει για τη σύνοδο κορυφής της G7, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Η ομάδα του Προέδρου τον ενημέρωσε ότι σημειώνεται σταθερή πρόοδος», σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Ο Πρόεδρος ζήτησε από την ομάδα του να συνεχίσει να πιέζει για μια δικομματική συμφωνία και κατέστησε σαφή την ανάγκη προστασίας των βασικών προγραμμάτων για τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς και την οικονομική πρόοδο των δύο τελευταίων ετών καθώς οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε προχωρημένα στάδια. Παραμένει βέβαιος ότι το Κογκρέσο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή αθέτησης πληρωμών», επεσήμανε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ της άρσης του ανώτατου ορίου χρέους πέραν του ορίου των 31,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός εάν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί του συμφωνήσουν σε περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ήδη από την 1η Ιουνίου, εκτός εάν το Κογκρέσο ψηφίσει για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους και οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η χώρα θα διολισθήσει σε ύφεση.

Ο Μπάιντεν διέκοψε το ταξίδι του στην Ασία και τώρα σχεδιάζει να επιστρέψει στην πατρίδα του την Κυριακή για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών φοβούνται ότι μια χρεοκοπία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε οικογένειες σαν τη δική τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.