ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σερβία: Παραίτηση Βούτσιτς από την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος-Παραμένει Πρόεδρος

18:59 - 27 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Σερβία: Παραίτηση Βούτσιτς από την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος-Παραμένει Πρόεδρος
Την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) ανακοίνωσε στο συνέδριο του κόμματος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση για να ενωθεί η χώρα, αλλά παρόλα δήλωσε ότι θα παραμείνει Πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι πιστεύει ότι «χρειάζεται μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση για να ενωθεί ένας μεγαλύτερος αριθμός εκείνων που θέλουν να αγωνιστούν για τη νίκη της πατριωτικής Σερβίας, μιας επιτυχημένης Σερβίας που θα εστιάζει στους πολίτες της, για μια χώρα που δεν θα αναζητά λόγους για διαίρεση, αλλά για ενοποίηση και συνένωση».

Οι ηγέτες του SNS αποδέχθηκαν την πρόταση παραίτησης του Βούτσιτς και διόρισαν τον υπουργό Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς ως αντικαταστάτη, όπως είχε προτείνει ο Βούτσιτς.

Η κίνηση έρχεται μία ημέρα μετά τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από όλη τη Σερβία και από το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία στο κέντρο του Βελιγραδίου σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Βούτσιτς μετά τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για δύο μαζικούς πυροβολισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο 18 ανθρώπων νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και παρατηρητές δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό τον Βούτσιτς και το SNS για αυταρχισμό, καταστολή των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης, βία κατά των πολιτικών αντιπάλων, διαφθορά και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος και οι σύμμαχοί του αρνούνται τις κατηγορίες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.