ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ Κύριο

09:54 - 28 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέληξαν το Σάββατο (ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδος) σε καταρχήν συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους και τον περιορισμό των ανώτατων δαπανών, για να αποτραπεί ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Το κείμενο της συμφωνίας θα επανεξεταστεί και από τις δύο πλευρές για να διασφαλιστεί ότι ευθυγραμμίζεται με την προσωρινή συμφωνία, αναφέρει το CNN.

Το deal αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου για δύο χρόνια και τον περιορισμό των δαπανών, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, βάζοντας «φρένο» σε μια ιστορική χρεοκοπία του ομοσπονδιακού κράτους.

Η καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Μακάρθι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανέφερε πηγή με γνώση της κλήσης τους. Πλέον και οι δύο αντιμετωπίζουν το μεγάλο καθήκον να πουλήσουν τη συμφωνία στους συμμάχους τους και στις δύο αίθουσες του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή και οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί πριν από τις 5 Ιουνίου, την κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

«Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, καταλήξαμε σε μια καταρχήν συμφωνία. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι μια συμφωνία που αξίζει για τον αμερικανικό λαό», είπε ο Μακάρθι κατά τη διάρκεια σύντομων δηλώσεων στους δημοσιογράφους.

«Η συμφωνία προστατεύει τις βασικές προτεραιότητες και τα νομοθετικά επιτεύγματα των Δημοκρατικών και του Κογκρέσου», είπε από την πλευρά του ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Η συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν συμβιβασμό, που σημαίνει ότι δεν παίρνει ο καθένας αυτό που θέλει. Αυτή είναι η ευθύνη της διακυβέρνησης».

{https://twitter.com/POTUS/status/1662639703764484096}

Σε περίπτωση που η συμφωνία περάσει από το Κογκρέσο και υπογραφεί σε νόμο από τον Μπάιντεν πριν από τη λεγόμενη ημερομηνία X (X-date), ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα έχουν αποφύγει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Μια χρεοκοπία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ύφεση και την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Η διετής συμφωνία μεταθέτει την επόμενη «μάχη» για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους για μετά τις εκλογές του 2024.

Τα βασικά μέρη της συμφωνίας

Η συμφωνία θα άρει το όριο του χρέους για δύο χρόνια, θα περιορίσει τις μη αμυντικές δαπάνες στα τρέχοντα επίπεδα του οικονομικού έτους για το 2024 και θα τις αυξήσει κατά 1% το οικονομικό έτος 2025, ανέφερε πηγή του CNN με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ως μέρος της συμφωνίας, ο Λευκός Οίκος φαίνεται επίσης να έχει κάνει παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικάνους διαπραγματευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τις απαιτήσεις εργασίας για άτομα που λαμβάνουν κουπόνια τροφίμων. Η τρέχουσα απαίτηση εργασίας για το πρόγραμμα, που επίσημα ονομάζεται Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας ή SNAP, ισχύει μόνο για ορισμένους ενήλικες μεταξύ 18-49 ετών.

Η συμφωνία δεν επιφέρει καμία αλλαγή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απέτρεψε ορισμένες αλλαγές στο πρόγραμμα Προσωρινής Βοήθειας για Άπορες Οικογένειες (TANF) που ζητούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 28 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.