ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νικητής ο Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές- Επίσημα αποτελέσματα

20:05 - 28 Μαϊ 2023 | Ειδήσεις
Νικητής ο Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές- Επίσημα αποτελέσματα
Νικητή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα που μεταδίδονται τόσο από το κρατικό πρακτορείο Anadolu όσο και από το πρακτορείο ANKA που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και με την ενσωμάτωση περίπου στο 100%, ο Ερντογάν διατήρησε τη διαφορά των 4,5 μονάδων που είχε από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας το 52,12% έναντι 47,88% του Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με το Anadolu με καταμετρημένο το 99,5% των ψήφων ο Ερντογάν του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προηγείται με 52,1% και ακολουθεί ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας του Έθνους και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κιλιτσντάρογλου με 47,9%. Το ANKA δίνει προβάδισμα 51,4% στον Ερντογάν και 49,6% στον Κιλιτσντάρογλου.

Νωρίτερα, το ANKA έδινε μικρό προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη, στην Αδριανούπολη, στην Σμύρνη στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Όσον αφορά τους Τούρκους του εξωτερικού, στο 99,54% των ψήφων ο Ερντογάν έχει λάβει το 52,11%, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου το 47,89%.

xartis 6

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει την τρίτη του θητεία στον προεδρικό θώκο, ενώ στους δρόμους συρρέουν οι οπαδοί του Ερντογάν, στο άκουσμα της νίκης του.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν έδωσε συγχαρητήρια στον Ερντογάν για τη νίκη του στις τουρκικές εκλογές χαρακτηρίζοντάς την «αδιαμφισβήτητη».

Συγχαρητήρια έδωσε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας στον Ερντογάν ότι «η νίκη σας είναι το φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Τουρκίας και ξεκάθαρη απόδειξη της στήριξης του τουρκικού λαού για την ανεξάρτητη εξωτερική σας πολιτική. Εκτιμούμε την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων».

«Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική – Από καρδιάς σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω. Ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας. Ευχαριστώ όλους σας» είπε στον πρώτο του λόγο ο Ερντογάν.

«Μέχρι να έρθει η πραγματική Δημοκρατία στη χώρα μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», είπε σε δήλωσή του ο ηττημένος των εκλογών Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής. «Δεν μπορούσα να επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνοια. Δεν μπορούσα να το αντέξω, όταν τα ψυγεία των πολιτών είναι άδεια. Πάντα βοηθούσα για να έχετε ευμάρεια και ευημερία», είπε. Ξεκαθάρισε, δε, πως δεν παραιτείται.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η συμμετοχή των εκλογέων, η οποία έφτασε το 84,93% έναντι 88,84% στον α’ γύρο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η προσέλευση μειώθηκε αρκετά στις μεγάλες πόλεις, όπου ο Κιλιτσντάρογλου περίμενε να έχει μεγαλύτερη υποστήριξη και στις νοτιοανατολικές επαρχίες με κουρδικό πληθυσμό. Στις επαρχίες που κέρδισε ο Ερντογάν δεν παρατηρήθηκε τόσο δραματική πτώση.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:23 - 28 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.