ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν δεσμεύεται για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό

21:57 - 17 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
Ο Ερντογάν δεσμεύεται για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η προτεραιότητα της νέας του ομάδας στην οικονομία, θα είναι να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα από το 40%, που βρίσκεται αυτή την περίοδο.

«Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, το χέρι μας είναι πιο δυνατό. Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια νούμερα, αυτή θα είναι η προτεραιότητα της νέας οικονομικής ομάδας» υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του σε ομάδα Τούρκων εξαγωγέων όπως αναφέρει το Bloomberg. Παράλληλα, τόνισε ότι η τουρκική οικονομία ανακάμπτει σε έντονο ρυθμό μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο.

Η στρατηγική του Τούρκου προέδρου με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχει επιταχύνει τον πληθωρισμό και οδήγησε σε μαζικές εκροές από ξένους επενδυτές ομολόγων και μετοχών.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή τη λίρα. Το νόμισμα εξακολουθεί να υποχωρεί περισσότερο από 20% φέτος έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών Mεχμέτ Σιμσέκ και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν θα τερματίσουν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Erdogan. Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 22 Ιουνίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.