ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προειδοποίηση ΕΚΤ- Stress tests: Τα τελικά αποτελέσματα θα είναι χειρότερα

14:07 - 19 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
Προειδοποίηση ΕΚΤ- Stress tests: Τα τελικά αποτελέσματα θα είναι χειρότερα
Προειδοποίηση για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά στα stress test στέλνει η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι θα είναι χειρότερα από τον πρώτο γύρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες που ευνοήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων να προετοιμαστούν για αλλαγές, οι οποίες στοχεύουν στην επίτευξη πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων.

Το σενάριο στα φετινά stress tests θεωρείται το δυσμενέστερο που έχει εξεταστεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες αντεπεξέρχονται χωρίς δυσκολία χάρη στην αύξηση της κερδοφορίας τους μετά την αύξηση των επιτοκίων και των χαμηλών προβλέψεων για κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με το το Bloomberg, οι εποπτικές αρχές κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρεώσουν τις τράπεζες με αρκετά αποκλίνουσες προβλέψεις να προσεγγίσουν περισσότερο τους κανόνες επάρκειας. Από την πλευρά των εποπτικών αρχών, η αυστηροποίηση των διαδικασιών έχει στόχο την εξαγωγή πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων, ενώ σημειώνουν ότι η μεθοδολογία και τα βασικά σενάρια είναι ίδια με τα προηγούμενα έτη. Οι τράπεζες και οι εμπορικές ενώσεις στην Ευρώπη, όμως, θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και η ΕΚΤ απλώς ψάχνουν να δουν χειρότερα αποτελέσματα.

Στην αρχή του έτους επικρατούσαν ανησυχίες σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests, αντανακλώντας τις πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη και διεθνώς. 

Ο Andrea Enria, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εποπτική αρχή εστιάζει στο πώς θα διαμορφωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, εάν ανατραπούν τα σχέδιά τους για διανομή μερισμάτων.

«Θέλουμε μία σταθερή κεφαλαιακή πορεία στις προβλέψεις της τράπεζας», δήλωσε σε εκδήλωση της Goldman Sachs στο Παρίσι. «Εάν η τράπεζα μπορεί να μας πείσει ότι ακόμη και σε ένα αρκετά συντηρητικό δυσμενές σενάριο, θα μπορέσει να σεβαστεί όλα τα εποπτικά μέτρα, τότε δεν θα υπάρχουν περιορισμοί από την πλευρά μας σε ό,τι αφορά τη διανομή μερίσματος», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.