ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινστιτούτο ifo: Η μεσαία τάξη της Γερμανίας έχει συρρικνωθεί ελαφρώς

10:32 - 07 Αυγ 2023 | Ειδήσεις
Ινστιτούτο ifo: Η μεσαία τάξη της Γερμανίας έχει συρρικνωθεί ελαφρώς
Η μεσαία τάξη στη Γερμανία έχει συρρικνωθεί ελαφρώς τα τελευταία δέκα χρόνια. Ενώ το 65 τοις εκατό του πληθυσμού ανήκε στη μεσαία τάξη το 2007, μόνο το 63 τοις εκατό το ανήκε το 2019.

«Αν και η πτώση από το 2007 φαίνεται σχετικά μέτρια, είναι σημαντική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 2007, η μεσαία τάξη της Γερμανίας εξακολουθούσε να κατατάσσεται στην 9η σε μέγεθος και έτσι βρισκόταν στην πρώτη τρίτη θέση, αλλά μέχρι το 2019 είχε πέσει στη 14η, τοποθετώντας την στο μέσο όρο», λέει ο ερευνητής του ifo, Florian Dorn.

Σε μια ευρωπαϊκή σύγκριση, η μεσαία τάξη στη Γερμανία φέρει ένα από τα υψηλότερα φορολογικά βάρη και εισφορές. «Με μια οριακή επιβάρυνση περίπου 50 τοις εκατό του ακαθάριστου εισοδήματος στο γερμανικό φορολογικό σύστημα και το σύστημα μεταβιβάσεων, τα άτομα με μεσαία εισοδήματα μένουν ουσιαστικά μόνο με το μισό από τυχόν πρόσθετα ευρώ που κερδίζουν. Αυτό σημαίνει ότι, για τη μεσαία τάξη, η πρόσθετη εργασία και η μεγαλύτερη απόδοση αποδίδουν μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε καθαρούς όρους», λέει ο καθηγητής Andreas Peichl, Διευθυντής του ifo Center for Macroeconomics and Surveys. Συνεχίζει λέγοντας ότι τα άτομα με μεσαία εισοδήματα βρίσκονται στο όριο της ικανότητάς τους να αντέχουν το βάρος. Ταυτόχρονα, το γερμανικό σύστημα φορολογίας και μεταβιβάσεων δεν αξίζει τον κόπο για άτομα με χαμηλά εισοδήματα να αναλάβουν πρόσθετη εργασία.

Πάνω από το 80 τοις εκατό των Γερμανών αυτοκατατάσσονται στη μεσαία τάξη. Στην πραγματικότητα, μιλώντας στατιστικά, περίπου 26,1 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία ανήκαν στη μεσαία τάξη το 2019. Στο 63 τοις εκατό, αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου των νοικοκυριών. Για τους υπολογισμούς τους, οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, τα οποία ορίζουν τη μεσαία τάξη ως εκείνους που έχουν στη διάθεσή τους μεταξύ 75 και 200 τοις εκατό του μέσου εισοδήματος. Για τα άγαμα άτομα, αυτό αντιστοιχεί σε καθαρό διαθέσιμο εισόδημα (συμπεριλαμβανομένων των μεταβιβάσεων) μεταξύ 17.475 και 46.600 ευρώ το 2019. Για ζευγάρια χωρίς παιδιά, το εύρος κυμαίνεται μεταξύ 26.212 και 69.900 ευρώ. Τα ζευγάρια με δύο παιδιά ανήκουν στατιστικά στη μεσαία τάξη εάν έχουν εισόδημα μεταξύ 36.698 και 97.860 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.