ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Πληθαίνουν τα στοιχήματα για «παύση» από ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

16:42 - 23 Αυγ 2023 | Ειδήσεις
Bloomberg: Πληθαίνουν τα στοιχήματα για «παύση» από ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο
Συνεχώς πληθαίνουν τα στοιχήματα των επενδυτών που υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τον κύκλο αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, στον απόηχο της συρρίκνωσης της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι υπηρεσίες τον Αύγουστο ακολούθησαν την πτώση του βιομηχανικού τομέα στις δύο κορυφαίες οικονομίες της περιοχής, οδηγώντας σε πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων και το ευρώ.

Ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI που συνδυάζει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 47 μονάδες τον Αύγουστο κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ξεχωριστά στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα υπέστησαν την πρώτη τους συρρίκνωση σε επτά μήνες.

«Οι δείκτες PMI ήταν πολύ αδύναμοι και υπογραμμίζουν τις δύσκολες προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τους κινδύνους ενόψει της συνεδρίασης για την πολιτική της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Valentin Marinov, επικεφαλής στρατηγικής G10 FX στην Credit Agricole.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζώνη του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με ανάπτυξη 0,3% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγο της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

«Δυναμώνει την άποψη όσων υποστηρίζουν μια «παύση» τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Natixis SA. «Η οικονομία προφανώς δεν πάει καλά με αυτά τα στοιχεία».

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν ράλι, με τη γερμανική απόδοση 10 ετών να υποχωρεί έως και 12 μονάδες βάσης στο 2,53%, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

Οι traders βλέπουν τώρα 40% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, έναντι 55% πριν από την ανακοίνωση.

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί για τους ανοδικούς κινδύνους στις προοπτικές του πληθωρισμού και η άποψή μας τώρα είναι ότι αυτό θα τους ωθήσει να πραγματοποιήσουν μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας μπορεί κάλλιστα να κυριαρχήσουν και να αναγκάσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει παύση», αναφέρει η οικονομολόγος Maeva Cousin.

«Ο τομέας των υπηρεσιών της ευρωζώνης δείχνει δυστυχώς σημάδια στροφής προς τα κάτω, ώστε να συμβαδίζει με τις κακές επιδόσεις της μεταποίησης», ανέφερε ο de la Rubia. «Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ανέφεραν συρρίκνωση της δραστηριότητας για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου έτους, ενώ η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε και πάλι».

Ενώ η επιβράδυνση της δραστηριότητας θα πρέπει να στηρίξει μια παύση στον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης της ΕΚΤ, η έκθεση PMI της Τετάρτης συνοδεύτηκε επίσης από μια προειδοποίηση για τις επίμονες πιέσεις στις τιμές.

«Εάν ο δομικός πληθωρισμός κάνει την έκπληξη και διαμορφωθεί υψηλότερα, ενώ οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται, η ΕΚΤ μπορεί να μπει στον πειρασμό να σπεύσει σε μια τελευταία αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία μπορεί να είναι ουσιαστικά η τελευταία της ευκαιρία για άνοδο», δήλωσε ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην ING.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.