ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μακρόν κάνει την Ευρώπη ολοένα και πιο γαλλική

08:31 - 05 Οκτ 2023 | Ειδήσεις
Ο Μακρόν κάνει την Ευρώπη ολοένα και πιο γαλλική
Ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο ηγέτης της ΕΕ που πίστευε εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να γίνει. Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες του μπλοκ αναφέρουν ότι από την άμυνα έως τη βιομηχανική πολιτική ο Γάλλος πρόεδρος κινεί τα νήματα περισσότερο από ποτέ.

Η τεταμένη σχέση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς έχει υποτάξει το γαλλογερμανικό δίπολο του παρελθόντος και ο Μακρόν ασκεί επιρροή μέσω πιο αθόρυβων συνεργασιών. Ξέρει να κινεί τα νήματα, χωρίς να είναι απαραίτητα στην πρώτη γραμμή.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα έδειξε μάλιστα και πρωτόγνωρη αυτοσυγκράτηση, καθώς για πρώτη φορά στην προεδρία του, δεν εμφανίστηκε καν.

Το αποτέλεσμα της... μεταμόρφωσης του Μακρόν είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, μια Ευρώπη που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την κρατική εξουσία πιο δυναμικά για να υπερασπιστεί τις εταιρείες της, τοποθετώντας την σε πιο ανταγωνιστική βάση τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ.

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ καταφέρουν να επιτύχουν συναίνεση στη σύνοδο κορυφής στην Ισπανία αυτή την εβδομάδα, ενδέχεται ακόμη και να προωθήσουν τις μακροχρόνιες απογοητευμένες εκκλήσεις του Μακρόν να ενισχύσουν τη στρατιωτική ισχύ του μπλοκ. Εν ολίγοις, ο Μακρόν κάνει την Ευρώπη να μοιάζει ολοένα και πιο γαλλική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.