ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Νέος Νόμος για την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο!

13:36 - 08 Δεκ 2023 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Νέος Νόμος για την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο!
Ο «Νόμος για την Αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο» που εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στοχεύει να οικοδομήσει μια πιο ανθεκτική, συλλογική απάντηση της ΕΕ κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Αυτή η νομοθετική πρόταση επιδιώκει να ενισχύσει την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντοπίζει, να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε απειλές και συμβάντα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Οι βασικοί στόχοι της πρότασης περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανίχνευσης και της επίγνωσης της κατάστασης σε επίπεδο ΕΕ για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, τη βελτίωση των ικανοτήτων ετοιμότητας και αντίδρασης για σημαντικά περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Οπως διευκρινίζεται, αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν κατά κύριο λόγο μέσω ενός πανευρωπαϊκού δικτύου Επιχειρησιακών Κέντρων Ασφάλειας (SOC) και με τη θέσπιση ενός Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης στον κυβερνοχώρο και ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επισκόπησης Συμβάντων Κυβερνοασφάλειας.

Στις τροπολογίες που ενέκρινε η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις συχνά στοχεύουν σε τοπικές, περιφερειακές ή εθνικές δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Συνηγορούν επίσης υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για διαρκή χρηματοδότηση.

Η έκθεση που εγκρίθηκε περιλαμβάνει προτάσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ και για την ενίσχυση της συμμετοχής και της ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Η επικεφαλής , Ισπανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Lina Gálvez Muñoz δήλωσε:

«Η ενίσχυση της συνεργασίας θα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ. Αυτή η πρόταση προέρχεται από την ανάγκη να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες αυξάνεται σε αριθμό, ένταση και κανονικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτές συχνά στοχεύουν σε τοπικές, περιφερειακές ή εθνικές υποδομές ζωτικής σημασίας, επηρεάζοντας άμεσα τους πολίτες».

«Για να είμαστε πιο ανθεκτικοί, απαιτείται επειγόντως μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, βασισμένη σε ισχυρότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέρα από το εθνικό. Το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν έχει σύνορα και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο», πρόσθεσε.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας με 43 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 1 αποχή.

Απόφαση για την έναρξη των συνομιλιών θα υποβληθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στις 11-14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.