ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιθανή μία νέα συνεδρίαση για το Σύμφωνο Σταθερότητας

17:06 - 08 Δεκ 2023 | Ειδήσεις
Πιθανή μία νέα συνεδρίαση για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Δουλέψαμε πολύ σκληρά τις τελευταίες δυο ημέρες και είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο μετά την ολοκλήρωση του Ecofin. Υπάρχει μια νέα συμβιβαστική πρόταση, σημείωσε, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ περίπλοκες τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία πριν λήξει η χρονιά και γι’ αυτό, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο μεσοδιάστημα. Αν οι συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες οδηγήσουν σε απτό αποτέλεσμα δε θα χρειαστεί να υπάρξει νέα συνεδρίαση, εξήγησε η κ. Καλβίνο, η οποία θα αποτελέσει τη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αν, όμως, απαιτηθεί, το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία που είναι στο τραπέζι έχει στόχο να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης μακροπρόθεσμης μείωσης του χρέους και, παράλληλα, διατήρησης των επενδύσεων σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η άμυνα. Δεν τίθεται ζήτημα σκληρότερων ή χαλαρότερων κανόνων, αλλά καλύτερων κανόνων, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Γι’ αυτό, η ισπανική προεδρία πήρε τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν και πρόσθεσε δικλείδες ασφαλείας. Αυτό είναι το πνεύμα της συζήτησης που γίνεται.

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι στις πολύωρες διαπραγματεύσεις, χθες, έγινε πρόοδος και πλέον η συμφωνία είναι κοντά. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, χρειάζεται δημοσιονομική ισορροπία αλλά και περιθώριο για επενδύσεις. Η Κομισιόν θέλει να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στα κράτη-μέλη για να μειώσουν το χρέος τους μεσοπρόθεσμα.

Οι νέοι κανόνες θα είναι πιο ευέλικτοι, δήλωσε, ενώ κινούμαστε σε ένα λιγότερο σκληρό σύστημα από το υφιστάμενο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.