ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Μάλλον απίθανη η μείωση επιτοκίων πριν το καλοκαίρι

17:29 - 08 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Μάλλον απίθανη η μείωση επιτοκίων πριν το καλοκαίρι
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύσκολα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων πριν το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Μπόρις Βούτσιτς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Αν και ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σταδιακά χαμηλότερα, οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να είναι βέβαιοι ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και αναμένουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της Ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Βούτσιτς τη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου. «Δε μιλάμε για μείωση των επιτοκίων τώρα και πιθανότατα δε θα το κάνουμε πριν το καλοκαιρί» σημείωσε. 

Οι επενδυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων τη φετινή χρονιά, καθώς ο πληθωρισμός έκανε μία μεγάλη «βουτιά», μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις, κοντά στο τέλος του 2023. Τελευταία, οι αγορές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για το μέγεθος των μειώσεων, όμως συνεχίζουν να προβλέπουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης την άνοιξη. 

Μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσδοκίες αυτές, αν και ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση. «Φαίνεται πώς η Κροατία θα αποφύγει την ύφεση και πιθανότατα και η Ευρωζώνη» σημείωσε. «Θα έχουμε μια ήπια επιβράδυνση, χωρίς ύφεση, ενώ θα επιτύχουμε τον στόχο μας για μείωση του πληθωρισμού» πρόσθεσε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:42 - 08 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.