ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο φιλορώσος Φίτσο έριξε «βόμβα» στο Παρίσι για...στρατό στην Ουκρανία

19:21 - 26 Φεβ 2024 | Ειδήσεις
Ο φιλορώσος Φίτσο έριξε «βόμβα» στο Παρίσι για...στρατό στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι έκανε μία δήλωση-βόμβα που δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο κ. Φίτσο είπε συγκεκριμένα πως πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση.

Ο Φίτσο, ο οποίος εδώ και καιρό εκφράζει τη διαφωνία του για την παράδοση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και τηρεί μια στάση που ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν φιλορωσική, δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τον ισχυρισμό αυτό. Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κάνει προς το παρόν κάποιο σχόλιο.

«Θα περιοριστώ να δηλώσω ότι αυτές οι (προπαρασκευαστικές) θέσεις (ενόψει της σημερινής συνόδου) υποδηλώνουν ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση», είπε ο Φίτσο μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Σλοβακίας. «Δεν μπορώ να πω για ποιον σκοπό και τι θα κάνουν εκεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές από πού προκύπτει αυτή η δήλωση του Φίτσο, ούτε και αν έχει πραγματικά βάση, Ενδεχομένως, επειδή θεωρείται φιλορώσος να θέλει να δημιουργήσει κλίμα.

Από την άλλη βέβαια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να στείλουν σαφές μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, που βρίσκεται πια 2 χρόνια υπό ρωσική πολιορκία.

Πρέπει ασφαλώς να σημειωθεί πως ο "οικοδεσπότης" της διάσκεψης, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει χθες πως «το μήνυμά μας θα είναι να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας πως θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτύχει η Ρωσία. Δεν είμαστε μοιρολάτρες με διάθεση απογοήτευσης και θλίψης. Είμαστε αποφασισμένοι».

«Το ζητούμενο είναι πράγματι να συσφίξουμε τις τάξεις των συμμάχων της Ουκρανίας και να δημιουργήσουμε απόγνωση στη Ρωσία, στον πρόεδρο Πούτιν και στον στρατιωτικό μηχανισμό (των Ρώσων)», πρόσθεσε.

Πρέπει να συνυπολογιστεί επίσης πως υπάρχουν πολλές χώρες στη "γειτονιά" της Ουκρανίας (όπως πχ η Εσθονία) που νιώθουν ότι απειλούνται άμεσα από τον επεκτατισμό της Ρωσίας. Συνεπώς, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και το ΝΑΤΟ έχει ασφαλώς διαβεβαιώσει πως δεν επιιθυμεί άμεση εμπλοκή στον πόλεμο.

Η θέση της Ελλάδας

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και έτοιμη, αφενός να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία, αφετέρου να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις από πλευράς της Ρωσίας, αναμένεται να υπογραμμίσει το βράδυ της Δευτέρας (26/2) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή κι ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.

Σε ό,τι αφορά δε την όποια ενδεχόμενη πρόκληση από την Ρωσία, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως «η Ευρώπη θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία».

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισημάνει πως άλλη μία πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον, αφορά και στον καλύτερο συντονισμό προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει τη στήριξη της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 50 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θα επιμείνει πως αυτό που έχει σημασία, στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι η διασφάλιση ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη διασφάλισης και της εφαρμογής των κυρώσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.