ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΗΕ: Αν δεν αλλάξει κάτι, αναπόφευκτος ο λιμός στη Γάζα

11:06 - 28 Φεβ 2024 | Ειδήσεις
ΟΗΕ: Αν δεν αλλάξει κάτι, αναπόφευκτος ο λιμός στη Γάζα
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι «συστηματικά» εμποδίζει την παροχή βοήθειας στους απελπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα είναι ένα βήμα μακριά από την λιμοκτονία, αν δεν παρθεί επείγουσα δράση.

Οι προειδοποιήσεις ήρθαν καθώς πλάνα από τη βόρεια Γάζα έδειξαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν ξανά πυρ εναντίον Παλαιστινίων που συγκεντρώνονταν για να συλλέξουν τρόφιμα στην περιοχή.

«Εδώ βρισκόμαστε, στα τέλη Φεβρουαρίου, με τουλάχιστον 576.000 ανθρώπους στη Γάζα – το ένα τέταρτο του πληθυσμού – ένα βήμα μακριά από τη λιμοκτονία», είπε ο Ράμες Ρατζασίνγκχαμ, αναπληρωτής επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ (OCHA).

Ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα υποφέρει από οξύ υποσιτισμό και σχεδόν όλα τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα βασίζονται σε «θλιβερά ανεπαρκή» επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, είπε στη συνάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια στη Γάζα.

«Αν δεν γίνει τίποτα, φοβόμαστε ότι ο εκτεταμένος λιμός στη Γάζα είναι σχεδόν αναπόφευκτος και η σύγκρουση θα έχει πολλά περισσότερα θύματα», είπε.

Ο Ρατζασίνγκχαμ πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ και οι ομάδες βοήθειας αντιμετωπίζουν «συντριπτικά εμπόδια μόνο και μόνο για να φέρουν ελάχιστες προμήθειες στη Γάζα». Αυτά περιλαμβάνουν κλείσιμο διελεύσεων, περιορισμούς στην κίνηση και την επικοινωνία, επαχθείς διαδικασίες ελέγχου, αναταραχές, κατεστραμμένους δρόμους και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, είπε.

Στη Γενεύη, ο Γενς Λέρκε, άλλος εκπρόσωπος του OCHA, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ενέργειες του Ισραήλ κατέστησαν σχεδόν αδύνατη την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

«Οι νηοπομπές βοήθειας έχουν δεχθεί πυρά και τους απαγορεύεται συστηματικά η πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις παρενοχλήθηκαν, εκφοβίστηκαν ή κρατήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και οι ανθρωπιστικές υποδομές έχουν πληγεί», είπε.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) δήλωσε ότι είναι «έτοιμο να επεκτείνει και να κλιμακώσει γρήγορα τις δραστηριότητές μας εάν υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Εν τω μεταξύ, «ο κίνδυνος πείνας τροφοδοτείται από την αδυναμία μεταφοράς κρίσιμων προμηθειών τροφίμων στη Γάζα σε επαρκείς ποσότητες και τις σχεδόν αδύνατες συνθήκες λειτουργίας που αντιμετωπίζει το προσωπικό μας στο έδαφος», είπε ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του WFP.

«Εάν δεν αλλάξει τίποτα, επίκειται λιμός στη βόρεια Γάζα», πρόσθεσε.

Το WFP νωρίτερα αυτό το μήνα ανέστειλε την παράδοση επισιτιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, η οποία έχει σχεδόν αποκοπεί πλήρως από τα τέλη Οκτωβρίου, αφού οι νηοπομπές του επλήγησαν υπό ισραηλινά πυρά και λεηλατήθηκαν από απελπισμένους και πεινασμένους Παλαιστίνιους.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι όλες οι προγραμματισμένες νηοπομπές βοήθειας στο βόρειο τμήμα της επικράτειας έχουν ανακοπεί από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες. Η τελευταία επιτρεπόμενη είσοδος ήταν στις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.