ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Συμφωνία για στρατιωτική στήριξη €5 δισ. στην Ουκρανία

22:03 - 13 Μαρ 2024 | Ειδήσεις
ΕΕ: Συμφωνία για στρατιωτική στήριξη €5 δισ. στην Ουκρανία
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη (13/3) να προσφέρουν νέα «ένεση» 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης των κανόνων λειτουργίας του ταμείου που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ειρήνη δίνει στα κράτη μέλη χρήματα για την αποστολή όπλων σε άλλες χώρες. H συμφωνία αποδεσμεύει «φρέσκο χρήμα» για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Θα στηρίξουμε την Ουκρανία με ό,τι χρειαστεί για να επικρατήσει», τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γαλλία επέμεινε ότι τα όπλα που θα είναι επιλέξιμα για την επιστροφή χρημάτων πρέπει να είναι ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ η Γερμανία απαίτησε να λαμβάνεται υπόψη η διμερής βοήθεια στον καθορισμό των συνεισφορών των κρατών στο ταμείο. 

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι βρέθηκε συμβιβασμός που επιτρέπει έναν βαθμό ευελιξίας, όσον αφορά την αγορά ευρωπαϊκών όπλων, και λαμβάνει υπόψη μέρος της αξίας της διμερούς βοήθειας όταν υπολογίζεται το μέγεθος των οικονομικών συνεισφορών των κρατών μελών. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι πρόκειται για μια ακόμα ισχυρή επίδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.