ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

12:09 - 10 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Ανησυχίες προκαλεί στους επενδυτές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η είδηση ότι η UBS θα προχωρήσει σε απομειώσεις χρεογράφων ύψους 10 δις δολαρίων λόγω της κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,18% στις 6.543,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες κατά 0,48% στις 5.691,08 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται πτωτικά κατά 0,31% στις 7.968,89 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη, καθώς η UBS δήλωσε επίσης ότι αναμένει ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο αλλά και στο σύνολο του 2007. Απώλειες καταγράφουν η γερμανική Deutsche Bank και η γαλλική Societe Generale.

Υπενθυμίζεται ότι στο τρίτο τρίμηνο η UBS είχε παρουσιάσει τις πρώτες ζημίες σε περίοδο πέντε ετών λόγω subprime αλλά είχε επισημάνει ότι ανέμενε επιστροφή στην κερδοφορία στο τέταρτο τρίμηνο.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και η Shell καθώς το αργό καταγράφει και σήμερα απώλειες. Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Ιανουάριο κινείται στα 87,75 δολάρια μειωμένο κατά 53 λεπτά.

Στον αντίποδα κέρδη καταγράφει η Rio Tinto καθώς η Daily Telegraph αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η Blackstone Group σχεδιάζει να υποβάλλει προσφορά για την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων.

Κέρδη και για την Air France-KLM, τη μεγαλύτερη αεροπορική της Ευρώπης αλλά και την EasyJet καθώς οι αναλυτές της UBS αναβάθμισαν τις μετοχές σε «buy» από «neutral».

Ισχυρή άνοδο καταγράφει και η Lafarge η οποία ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει το σκέλος της τσιμεντοβιομηχανίας της Orascom Construction Industries έναντι 8,8 δισ. ευρώ.

Η εντεινόμενη φημολογία για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% αντί 0,50% από την Federal Reserve στην αυριανή συνεδρίαση απογοήτευσε τους επενδυτές και οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

Όλοι οι προβολείς στη Fed

Στη Fed θα έχουν στραμμένα τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές σε Wall, Ευρώπη και Ασία, προκειμένου να διαπιστώσουν, όχι τόσο αν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου, αυτή έχει λίγο ως πολύ προεξοφληθεί, αλλά κυρίως αν ο Πρόεδρος της Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, «δώσει σήμα» και για νέα μείωση του επιτοκίου του δολαρίου τους πρώτους μήνες του 2008.

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρήθηκε την Παρασκευή στο χρηματιστήριο της Wall Street, με τους σημαντικότερους δείκτες να διαμορφώνονται με μεικτά πρόσημα. Στον αντίποδα, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς φαίνεται πως έχουν εισέλθει, έστω και ελαφρώς καθυστερημένα σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, στο «παραδοσιακό» ράλι που καταγράφουν οι δείκτες στο τέλος εκάστου έτους.

Ο Dow ενισχύθηκε 0,04%, στις 13.625,58 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 0,11%, στις 2.706,16 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,18%, στις 1.504,65 μονάδες.

Η αισιοδοξία για την ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας παραμένει μέτρια στην Ευρώπη, με τον αριθμό των υποβαθμίσεων να υπερισχύει αυτού των θετικών αναθεωρήσεων. Στις ΗΠΑ, τα κέρδη τρίτου τριμήνου εμφανίζουν μέχρι στιγμής υποχώρηση της τάξης του 5%, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης στους κλάδους τραπεζών και λιανικής. Παρόλα αυτά, 64% των αποτελεσμάτων περιείχαν θετικές εκπλήξεις. Γι αυτό και σύμφωνα με την ΒΝΡ, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες το επόμενο διάστημα να δούμε ένα ταχύ ράλι ως το τέλος του χρόνου, τόσο σε Wall, όσο και σε Ευρώπη.

Τα αντιφατικά μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας και το καταναλωτικό κλίμα, μάλλον δημιούργησαν σύγχυση στους επενδυτές αναφορικά με τις μελλοντικές κίνησης της Fed όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι βέβαιη η μείωση του επιτοκίου του δολαρίου την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου από τη Fed, ωστόσο αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι οι μελλοντικές κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της BNP Paribas, πέραν της προεξοφλούμενης μείωσης του κόστους δανεισμού από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, ως κίνησης που θα στοχεύειστην αναχαίτιση

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.