ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπίδες για κέρδη στη Wall, σε θετικό έδαφος η Ευρώπη

15:28 - 10 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Η έντονη προσδοκία μείωσης του κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα παράσχει σήμερα στήριγμα στους δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, όπως καταδεικνύουν και τα παράγωγα στη Wall. Εξάλλου, ανάλογο είναι το κλίμα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε θετικό έδαφος.

Αν και η αγορά έχει προεξοφλήσει τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από τη Fed, ωστόσο, αυτό που διχάζει τους επενδυτές, είναι αν το ύψος της μείωσης είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της BNP Paribas, πέραν της προεξοφλούμενης μείωσης του κόστους δανεισμού από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, ως κίνησης που θα στοχεύει στην αναχαίτιση της φθίνουσας πορείας των ρυθμών ανάπτυξης, ο διεθνής οίκος αναμένει μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης το επόμενο εξάμηνο, για να διαμορφωθεί τελικά στο 3,75%.

Ερωτηματικό αποτελεί σήμερα η απόδοση του τραπεζικού κλάδου, καθώς η UBS ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απομειώσεις χρεογράφων ύψους 10 δις δολαρίων, λόγω της κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης. Παρόλα αυτά, οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας καταγράφουν ράλι στην Ευρώπη, καθώς η UBS έλαβε ένεση 11,5 δις δολαρίων από εξωτερικού επενδυτές.

Πιέσεις αναμένεται να δεχθεί ο πετρελαϊκός κλάδος, μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού, στα 88,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ στον αντίποδα, ευνοϊκά αναμένεται να λειτουργήσει η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών στον κλάδο λιανικής.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,09% στις 6.560,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη κατά 0,16% στις 5.727,96 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,33% στις 8.020,67 μονάδες.

Στο επίκεντρο της ανόδου στην Ευρώπη, βρίσκεται ο κλάδος των αερομεταφορών, με τις Air France-KLM, τη μεγαλύτερη αεροπορική της Ευρώπης, αλλά και την EasyJet, να ξεχωρίζουν, καθώς οι αναλυτές της UBS αναβάθμισαν τις μετοχές τους σε «buy» από «neutral».

Ισχυρή άνοδο καταγράφει και η Lafarge η οποία ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει το σκέλος της τσιμεντοβιομηχανίας της Orascom Construction Industries έναντι 8,8 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.