ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed και τράπεζες στηρίζουν Wall και Ευρώπη

20:31 - 10 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Με θετικά πρόσημα διαμορφώθηκαν στο κλείσιμό τους οι σημαντικότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές στον κατασκευαστικό και τραπεζικό κλάδο να ηγούνται της ανόδου. Σε ανάλογο κλίμα κινείται και το χρηματιστήριο της Wall Street, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Fed.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 6.565,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη κατά 0,56% στις 5.750,92 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,49% στις 8.033,36 μονάδες.

Στο επίκεντρο της ανόδου στην Ευρώπη βρέθηκαν οι κατασκευαστικές εταιρίες, μετά την ανακοίνωση της Lafarge ότι θα αποκτήσει το σκέλος της τσιμεντοβιομηχανίας της Orascom Construction Industries έναντι 8,8 δισ. ευρώ.

Σε ανάλογο κλίμα βρέθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, μετά την ανακοίνωση της UBS ότι θα διαγράψει επενδύσεις που συνδέονται με subprime δάνεια, αξίας 10 δις δολαρίων. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης και την πώληση μεριδίου συνολικής αξίας 13 δισ. ελβετικών φράγκων (11,5 δισ. δολαρίων) σε επενδυτές σε Σιγκαπούρη και Μ. Ανατολή. Κέρδη κατέγραψαν και οι Credit Suisse και Deutsche Bank

Κατά πόδας ακολούθησε και ο κλάδος των αερομεταφορών, με την Air France-KLM, τη μεγαλύτερη αεροπορική της Ευρώπης, αλλά και την EasyJet, να ξεχωρίζουν, καθώς οι αναλυτές της UBS αναβάθμισαν τις μετοχές τους σε «buy» από «neutral».

Κέρδη στη Wall εν όψει Fed

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, εξαιτίας της διάχυτης προσδοκίας περί μείωσης του κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αύριο, Τρίτη.

Ο Dow ενισχύεται 0,80%, στις 13.731,67 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,73% στις 1.515,66 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.722,58 μονάδες, με κέρδη 0,61%.

Αν και η αγορά έχει προεξοφλήσει τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από τη Fed, ωστόσο, αυτό που διχάζει τους επενδυτές, είναι αν το ύψος της μείωσης είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της BNP Paribas, πέραν της προεξοφλούμενης μείωσης του κόστους δανεισμού από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, ως κίνησης που θα στοχεύει στην αναχαίτιση της φθίνουσας πορείας των ρυθμών ανάπτυξης, ο διεθνής οίκος αναμένει μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης το επόμενο εξάμηνο, για να διαμορφωθεί τελικά στο 3,75%.

Σήμερα επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι για παράταση της κρίσης του χρηματοοικονομικού κλάδου εξαιτίας της έκθεσής του σε suprime δάνεια. Η UBS ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απομειώσεις χρεογράφων ύψους 10 δις δολαρίων, λόγω της κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης. Παρόλα αυτά, οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας καταγράφουν ράλι στην Ευρώπη, καθώς η UBS έλαβε ένεση 11,5 δις δολαρίων από εξωτερικούς επενδυτές.

Υπό ελαφρά πίεση βρίσκεται ο πετρελαϊκός κλάδος, μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού, στα 88,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ στον αντίποδα, ευνοϊκά λειτουργεί η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών στον κλάδο λιανικής, μετά και την απροσδόκητη άνοδο στις πωλήσεις Νοεμβρίου της McDonald's.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της μεγαλύτερης αλυσίδας εστιατορίων του κόσμου, για τον μήνα Νοέμβριο παρουσίασαν αύξηση 8,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω της αυξημένης ζήτησης καφέ και σάντουιτς κοτόπουλου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αντίστοιχα.

Οι πωλήσεις στα καταστήματα της αλυσίδας στην περιοχή των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,4%, ενώ οι αντίστοιχες πωλήσεις στην Ευρώπη κατέγραψαν θεαματική άνοδο 10,8%.

Τέλος, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι εκκρεμούσες πωλήσεις ήδη υφισταμένων κατοικιών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι η κατάρρευση της αγοράς κατοικιών περιορίζεται.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.