ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Αλλα θέλουν οι αγορές και άλλα δείχνουν τα μάκρο

09:53 - 11 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Δύσκολες ισορροπίες πρέπει να κρατήσει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, καθώς η Fed «εξαναγκάζεται» σε νέα μείωση του επιτοκίου του δολαρίου, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, προκειμένου να παράσχει στήριγμα στην αμερικανική οικονομία, που δυσκολεύεται να αντέξει το βάρος της πίεσης από την κρίση των subprimes και την παρατεταμένη ύφεση στην αγορά κατοικίας, σε μια περίοδο ωστόσο, που εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.
Αυτό που προβληματίζει αναλυτές και επενδυτές είναι πλέον το ύψος της μείωσης του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι αυτή έχει προεξοφληθεί. Έως και την προηγούμενη εβδομάδα, η πλειοψηφία των επενδυτών στοιχημάτιζε υπέρ μιας μείωσης της τάξης του 0,50%. Ωστόσο, τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, για μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, παράλληλα με στασιμότητα της ανεργίας, «θόλωσαν τα νερά», καθώς υποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει υγιής και μπορεί να λειτουργήσει τονωτικά στην αμερικανική οικονομία. Πλέον, οι περισσότεροι αναλυτές μιλούν για μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης.
 
Αρκετοί απαιτούν από τη Fed να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι είναι έτοιμη να προβεί σε σωτηρία τους, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, μειώνοντας τα επιτόκια όσο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να τονώσει τη ρευστότητά τους. Ωστόσο, οι ενδείξεις για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, που πυροδοτούνται από την αγκίστρωση του αργού στα 90 δολάρια το βαρέλι, εξαναγκάζει την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να είναι φειδωλή σε γενναίες μειώσεις. Πάντως, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 0,25%, από το τρέχον 4,5%, στο 4,25%, ενώ προσδοκάται ότι ως τον Απρίλιο, αυτό θα υποχωρήσει κατά 75 μονάδες βάσης, για να διαμορφωθεί στο 3,75%.
 
Για να διατηρήσει τις ισορροπίες, ο πρόεδρος της Fed ίσως τελικά ανακοινώσει σήμερα μείωση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ δώσει σήμα και για νέα επικείμενη μείωση του επιτοκίου του δολαρίου, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες στις αγορές. Ενα άλλο στοιχημα αφορά και το ύψος της μείωσης του προεξοφλητικού επιτοκίου, του επιτοκίου με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται απευθείας από τη Fed. Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου αναμένεται στο 0,25%, από το τρέχον 4,50%, ενώ η αγορά δε θα απέκλειε και μείωση κατά  50 μονάδες βάσης, προκειμένου να ενισχυθεί αισθητά η ρευστότητα των τραπεζών.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για μείωση του επιτοκίου του δολαρίου στο 3,75% το πρώτο εξάμηνο του 2008, αναμένεται να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μείωση του επιτοκίου του ευρώ, οι οποίες θα ενταθούν από την ενίσχυση των πιστωτικών πιέσεων στην ευρωζώνη, την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και την ισχυροποίηση του ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο τό κόστος δανεισμου της ευρωζώνης στο 4%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας, προχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών σε μείωση του επιτοκίου της στερλίνας κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,5%.
 
Βέβαια, δεν είναι άπαντες υπέρμαχοι της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δημοσιοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, συστήνει τόσο στη Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού, εκτιμώντας πως η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει την κρίση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ καθώς, η τόνωση του εμπορίου, των εταιρικών κερδών και της απασχόλησης αποτελούν ασπίδα για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Βάια Δουδάκη
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.