ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις συμπληγάδες πιστωτικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης Wall και Ευρώπη

18:09 - 13 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Τη σκυτάλη της πτώσης από την Ευρώπη και την Ασία έλαβαν οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 25 μονάδες φαίνεται πως δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει τις αγορές να εξέλθουν από την πιστωτική στενότητα και να αποτρέψει εντέλει την οικονομική επιβράδυνση.Επίσης, τα αντιφατικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις λιανικές πωλήσεις και τις τιμές παραγωγού δημιουργούν σύγχυση αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τους προσεχείς μήνες, ενώ και η συντονισμένη κίνηση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη για ένεση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος δε βοήθησε στην αποκατάσταση θετικού κλίματος στις αγορές.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,23%, στις 13.443,58 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.659,27 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,44% και ο Standard & Poor's 500 διαμορφώνεται στις 1.479,58 μονάδες, με πτώση 0,47%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,11% στις 6.421,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 2,07% στις 5. 624,31 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει απώλειες κατά 1,18% στις 7.981,09 μονάδες.

Η είδηση ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προβαίνουν σε συντονισμένη ενέργεια ενίσχυσης της ρευστότητας στο παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα, μάλλον επέτεινε την ανησυχία, παρά καθησύχασε τους επενδυτές, καθώς καταδεικνύει το μέγεθος της κρίσης.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα του Καναδά και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν να προχωρήσουν συντονισμένα στη μεγαλύτερη «ένεση ρευστότητας» που έχει πραγματοποιηθεί στο παγκόσμιο σύστημα από την 11η Σεπτεμβρίου, ύψους 64 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η προσφορά χρήματος στις χρηματαγορές, να καθησυχαστούν επενδυτές και καταναλωτές και να επιστρέψει η ψυχραιμία στις αγορές.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι οι ενέσεις ρευστότητας έχουν περιορισμένα και παροδικά αποτελέσματα και δεν λύνουν το πρόβλημα στην ουσία του, ενώ επίσης τονίζουν πως αναμένεται επιδείνωση των συνθηκών μέσα στο 2008.

Οσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η διπλάσια του αναμενόμενου αύξηση, τόσο των τιμών παραγωγού, όσο και των λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, θολώνουν το τοπίο, τόσο αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όσο και αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων.

Αφενός, η μεγάλη αύξηση των τιμών  παραγωγού, είναι ενδεικτική της επικείμενης έντασης των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Αφετέρου, η αύξηση της τάξεως του 1,2% που κατέγραψε ο δείκτης λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο, που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το Μάιο, δημιουργεί προσδοκίες ότι η καταναλωτική ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή  στις ΗΠΑ και θα συνεχίζει να στηρίζει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Όπως είναι λογικό, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται ο πολύπαθος χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις UBS και τη Deutsche Bank να ηγούνται της πτώσης.

Νωρίτερα, με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, καθώς φαίνεται πως η συντονισμένη ένεση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες κάθε άλλο παρά έπεισε τους επενδυτές για την αποτελεσματικότητά της. Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας είναι το γεγονός ότι η Mitsubishi, η  μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τριών ετών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.