ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Πέπλο''...αμφιβολίας κάλυψε την Wall, μεικτά τα πρόσημα στους δείκτες

00:02 - 14 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Ενδεικτικά της αμφιβολίας που επικρατεί για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ήταν τα πρόσημα στους δείκτες της Wall Street, με τις απώλειες να περιορίζονται την «τελευταία στιγμή», καθώς η μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 25 μονάδες φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για να βοηθήσει την αγορά, ενώ τα αντιφατικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις λιανικές πωλήσεις και τις τιμές παραγωγού δημιούργησαν σύγχυση.

Ο Dow Jones ανέκαμψε τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και ενισχύθηκε κατά 0,33%, στις 13.517,96 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε στις 2.668,49 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,10% και ο Standard & Poor's 500 διαμορφώθηκε στις 1.488,41 μονάδες, με άνοδο 0,12%.

Οι σημαντικότερες απώλειες καταγράφηκαν στις μετοχές του οικονομικού κλάδου, με τις Citigroup, JP Morgan και American Express να ηγούνται της πτώσης, ενώ αρκετά χαμηλότερα έστειλε τον ενεργειακό κλάδο η υποχώρηση του αργού στα 92 δολάρια.

Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη κατά 11% κατέγραψε πριν την αναστολή της διαπραγμάτευσής της η μετοχή της JetBlue μετά την ανακοίνωση για εξαγορά του 19% του αμερικανικού αερομεταφορέα από την Γερμανική Lufthansa.

Οσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η διπλάσια του αναμενόμενου αύξηση, τόσο των τιμών παραγωγού, όσο και των λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, θολώνουν το τοπίο, τόσο αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όσο και αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων.

Αφενός, η μεγάλη αύξηση των τιμών  παραγωγού, είναι ενδεικτική της επικείμενης έντασης των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Αφετέρου, η αύξηση της τάξεως του 1,2% που κατέγραψε ο δείκτης λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο, που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το Μάιο, δημιουργεί προσδοκίες ότι η καταναλωτική ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή  στις ΗΠΑ και θα συνεχίζει να στηρίζει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Απώλειες στις ευρω-αγορές

«Βουτιά» τριών εβδομάδων σημείωσαν οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η συντονισμένη κίνηση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη για ένεση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος κάθε άλλο παρά βοήθησε στην αποκατάσταση θετικού κλίματος στις αγορές, αλλά αντίθετα, ανέδειξε το μέγεθος της κρίσης στην πιστωτική αγορά.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 195 μονάδων ή2,98%, στις 6.364,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 μειωμένος κατά 2,65%, χαμηλότερα κατά 152 μονάδες, στις 5. 590.91 και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρώντας κατά 1,83%, απώλεσε 148 μονάδες και έκλεισε στις 7. 928.31.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε στις 365,94 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 21 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης έχει σημειώσει απώλειες 8,6%, από το υψηλό 6,5 ετών στο οποίο βρέθηκε την 1η Ιουνίου, υπό το βάρος των φόβων ότι οι ζημίες που συνδέονται με τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη των μεγάλων αγορών του πλανήτη.

Η είδηση ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προβαίνουν σε συντονισμένη ενέργεια ενίσχυσης της ρευστότητας στο παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα, μάλλον επέτεινε την ανησυχία, παρά καθησύχασε τους επενδυτές, καθώς καταδεικνύει το μέγεθος της κρίσης.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα του Καναδά και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν να προχωρήσουν συντονισμένα στη μεγαλύτερη «ένεση ρευστότητας» που έχει πραγματοποιηθεί στο παγκόσμιο σύστημα από την 11η Σεπτεμβρίου, ύψους 64 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η προσφορά χρήματος στις χρηματαγορές, να καθησυχαστούν επενδυτές και καταναλωτές και να επιστρέψει η ψυχραιμία στις αγορές.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι οι ενέσεις ρευστότητας έχουν περιορισμένα και παροδικά αποτελέσματα και δεν λύνουν το πρόβλημα στην ουσία

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.