ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληθωρισμός και παράγωγα στη Wall πιέζουν την Ευρώπη

14:18 - 14 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Πτωτικό γύρισμα πραγματοποίησαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε σε υψηλά 6 ½ ετών. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών, εν όψει της ανακοίνωσης των τιμών καταναλωτή.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,19% στις 6.352,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,38% στις 5.569,69 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,29% στις 7.905,59 μονάδες.

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση το Νοέμβριο από 2,6% τον Οκτώβριο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat. Ένα χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.Η αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έκανε λόγο για αύξηση 3%.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι και στις ΗΠΑ ο ρυθμός του πληθωρισμού ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες περί επιβράδυνσης της οικονομίας.

«Οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ είναι σαφώς περισσότερες από πριν», δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρώην Πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν.

Ακόμη, σημαντικές απώλειες καταγράφει ο μεταλλευτικός κλάδος και κυρίως η Anglo American (-3,6%) καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τον κλάδο, ενώ και οι τιμές των μετάλλων υποχωρούν στις διεθνείς αγορές.

Σε πτωτική τροχιά κινείται και η HBOS καθώς εντείνεται η φημολογία ότι η βρετανική τράπεζα θα παρουσιάσει μικρότερα κέρδη την επόμενη χρόνια.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη πτώση από τις 21 Νοεμβρίου λόγω της ανησυχίας ότι το σχέδιο των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τη ρευστότητα του συστήματος δεν θα καταφέρει να «αναχαιτίσει» την επιβράδυνση της οικονομίας.

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν και σήμερα οι ασιατικές αγορές, με τον ευρύτερο δείκτη της περιοχής να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις τριμήνου από τον Ιούνιο του 2004.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.