ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Στο 4,3% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

16:34 - 14 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Πέραν του προβλεπόμενου ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, εξαιτίας τους άλματος του ενεργειακού κόστους. Οι ενδείξεις έντασης των πληθωριστικών πιέσεων, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια μείωσης του κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, κίνηση η οποία αποτελεί απόπειρα για στήριξη της οικονομίας εν μέσω παράτασης της πιστωτικής κρίσης και επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε το Νοέμβριο κατά 0,8%, που είναι και η μεγαλύτερη άνοδος από το Σεπτέμβριο του 2005, έναντι ανόδου 0,3% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση. Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια, ενισχύθηκε 0,3%, επίσης πέραν του προβλεπόμενου. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,6% και 0,2% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο έτους, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% το Νοέμβριο, που είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2006. Ο δομικός δείκτης ανήλθε στο 2,3%, έναντι 2,2% ένα μήνα νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι με ένταση των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται αντιμέτωπη και η Ευρώπη, εξαιτίας της ανόδου του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση το Νοέμβριο στο 3,1%, από 2,6% τον Οκτώβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.