ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπίδες για κέρδη στη Wall, ανοδική αντίδραση στην Eυρώπη

15:22 - 18 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Θετική αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, στον απόηχο ότι η Goldman Sachs θα ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ στο σύνολο του έτους, βοηθώντας να επανέλθει η αισιοδοξία για ανάκαμψη της πιστωτικής αγοράς. Για το λόγο αυτό ανακάμπτουν και οι δείκτες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η  Goldman Sachs αποκομίζει σημαντικά κέρδη στη Γερμανία, καθώς εικάζεται ότι στο σύνολο της χρήσης θα εμφανίσει κέρδη μεγαλύτερα των 11 δις δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο S&P 500 και ο Dow έχουν υποχωρήσει πέραν του 7% από τα υψηλά στα οποία βρέθηκαν στις 9 Οκτωβρίου, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, υπό το βάρος των ανησυχιών ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε νέες απομειώσεις χρεογράφων σχετιζόμενων με στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης.

Η Adobe Systems ενισχύεται, καθώς η Deutsche Bank συνέστησε αγορά των μετοχών της κατασκευάστριας λογισμικού,

Επίσης, η Apple σημειώνει ράλι στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την NTT DoCoMo προκειμένου να πωλήσεις το iPhone στην Ιαπωνία.

Σε θετικά πρόσημα γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το αρνητικό τους ξεκίνημα. Της ανόδου ηγούνται οι μετοχές του βιομηχανικού και χρηματοοικονομικού κλάδου, καθώς πιθανολογείται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιτύχουν να «σπάσουν» το μπλοκάρισμα που επικρατεί στις πιστωτικές αγορές.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,63% στις 6.317,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 0,67% στις 5.551,64 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,94% στις 7.898,92 μονάδες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν για ακόμη μία φορά ότι ο μεγαλύτερος φόβος παραμένει η περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, που θα επιφέρει μείωση των καταναλωτικών δαπανών και συνεπώς θα διαχυθεί σε όλους τους κλάδους.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών έφτασε ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αγγίζοντας τα 2,435 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5% στις 17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καλύψει όλες τις αιτήσεις τραπεζών της Ευρωζώνης για παροχή δανείων τις επόμενες δύο εβδομάδες, με επιτόκιο από 4,21%, στα πλαίσια της προσπάθειας ανασυγκρότησης της παγκόσμιας πιστωτικής αγοράς.

Η ΕΚΤ αποσκοπεί στο να παροτρύνει τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια, ώστε να περιορίσουν τις ενδεχόμενες εντάσεις στις πιστωτικές αγορές μέχρι το τέλος του έτους.

Κέρδη καταγράφει η βρετανική εταιρεία φορητών γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος Aggreko, μετά και την αύξηση κατά 50%  που σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αύξηση της κερδοφορίας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ζήτησης σε Απω Ανατολή, Ασία και Νότιο Αμερική. Η εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την τροφοδοσία ρεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και θα επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Ανοδικά κινείται και η αγγλική Northern Rock, μετά την ανακοίνωση της αγγλικής κυβέρνησης ότι επεκτείνει την προστασία της προς την αγγλικής εταιρίας χορηγήσεων ενυπόθηκων δανείων, ούτως ώστε να καταφέρει να καλύψει τις τεράστιες δανειακές της υποχρεώσεις.

Σημαντική άνοδο καταγράφει και η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Debenhams (+13%), καθώς εντείνεται η φημολογία ότι ο πρόεδρος της Landmark Group, Mahesh Jagtiani, αγόρασε μερίδιο της τάξεως 7,3% στην εταιρεία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και ο ιταλικός αερομεταφορέας Alitalia, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η εταιρεία θα καθυστερήσει να την απόφασή της για τις προσφορές των Air France-KLM και Air One προκειμένου να μπορέσουν να της δώσουν περισσότερα στοιχεία .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.