ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή στα κέρδη για Wall και Ευρώπη

18:20 - 18 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Κερδοφόρα είναι η συνεδρίαση στη Wall Street, μετά από δύο ημέρες μαζικών ρευστοποιήσεων, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εταιρείες του τραπεζικού και ενεργειακού κλάδου να παίρνουν τη ρεβάνς, μετά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών.Η ένεση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 500 δις δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα, και τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Goldman Sachs, βοηθούν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις πολύπαθες πιστωτικές αγορές.

Ο Dow Jones βρίσκεται στις 13.209,79 μονάδες, με κέρδη 0,32%, ο Standard & Poor's 500 ενισχύεται 0,38%, στις 1.451,40 μονάδες και ο Nasdaq αποκομίζει κέρδη της τάξης του0,31% στις 2.582,50 μονάδες

Τα κέρδη τετάρτου τριμήνου χρήσης της Goldman Sachs ανήλθαν στα 3,22 δις δολάρια ή 7,01 δολάρια ανά μετοχή, έναντι κερδών 3,15 δις δολαρίων ή 6,59 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, χάρις στα υψηλότερα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική, τη διαπραγμάτευση μετοχών και τα κέρδη από την πώληση εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Goldman έχει σημειώσει άνοδο 4,7% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που οι τίτλοι των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της υποχώρησαν σημαντικά.

Οι Citigroup, Bank of America και American Express ηγούνται της ανόδου του χρηματοοικονομικού κλάδου στο δείκτη Standard & Poor's 500, μετά από πέντε ημέρες απωλειών. Υπενθυμίζεται ότι ο S&P 500 και ο Dow έχουν υποχωρήσει πέραν του 7% από τα υψηλά στα οποία βρέθηκαν στις 9 Οκτωβρίου, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, υπό το βάρος των ανησυχιών ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε νέες απομειώσεις χρεογράφων σχετιζόμενων με στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης.

Επίσης, στήριγμα στην αγορά παρέχουν και τα καλύτερα του προσδοκώμενου αποτελέσματα της Best Buy, της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ, τα οποία ανήλθαν στα 228 εκατ. δολάρια ή 53 λεπτά ανά μετοχή, έναντι κερδών 150 εκατ. δολαρίων ή 31 λεπτών ένα χρόνο νωρίτερα. Ενισχυμένες ήταν και οι πωλήσεις, στα 9,93 δις δολάρια, από 8,47 δις δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης των 41 λεπτών ανά μετοχή σε πωλήσεις 9,44 δις δολαρίων.

Ακόμη, τονωτικά λειτουργεί για τον πετρελαϊκό κλάδο, και ειδικότερα για τις Exxon Mobil και ConocoPhillips η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, που στέλνει το αργό και πάλι πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι.

Στον αντίποδα, αρνητικά ήταν και πάλι τα νέα για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις κατοικιών το Νοέμβριο στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 3,7% , ενώ οι άδειες κατασκευής υποχώρησαν σε χαμηλό 14 ετών, καθώς οι εταιρείες διστάζουν να προβούν στην κατασκευή νέων κατοικιών, αφού διαπιστώνουν ότι ο αριθμός των απούλητων κατοικιών αυξάνει.

Αναλυτικότερα, το Νοέμβριο καταγράφηκαν 1,187 ενάρξεις κατοικιών, 3,7% λιγότερες έναντι του Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου. Επίσης, την ίδια περίοδο, οι κατασκευαστικές άδειες μειώθηκαν κατά 1,5%, στις 1,152 εκατ.

Ανάλογα θετικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο o FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,71% στις 6.322,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 0,69% στις 5.553,13 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,26% στις 7.923,74 μονάδες.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καλύψει όλες τις αιτήσεις τραπεζών της Ευρωζώνης για παροχή δανείων τις επόμενες δύο εβδομάδες, με επιτόκιο από 4,21%, στα πλαίσια της προσπάθειας ανασυγκρότησης της παγκόσμιας πιστωτικής αγοράς. Η ΕΚΤ αποσκοπεί στο να παροτρύνει τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια, ώστε να περιορίσουν τις ενδεχόμενες εντάσεις στις πιστωτικές αγορές μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έφτασε  στις 17 Δεκεμβρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, αγγίζοντας τα 2,435 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.