ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ενέσεις ρευστότητας ''ρίχνουν'' τα επιτόκια δανεισμού

16:03 - 20 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Υποχώρησε για Τρίτη κατά σειρά μέρα το κόστος δανεισμού του ευρώ καθώς οι τράπεζες προβαίνουν σε ενέσεις ρευστότητας στις διεθνείς αγορές για να διευκολύνουν τις πιέσεις στην αγορά δανεισμού.

Το τρίμηνο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,79%, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών, ενώ βρισκόταν στο 4,26% στο τέλος Ιουλίου.

Το αντίστοιχο επιτόκιο της στερλίνας υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης στο 6,14%.

Τα βραχυπρόθεσμα κόστη δανεισμού έχουν σημειώσει σημαντική υποχώρηση από τότε που οι αξιωματούχοι των Κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ευρωζώνης, της Ελβετίας και του Καναδά ανακοίνωσαν στις 12 Δεκεμβρίου τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης που απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ προσέφερε χτες δάνεια αξίας 10 δις δολαρίων, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δάνεισε 4 δις δολάρια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει τόσο πολύ ρευστό στο τραπεζικό σύστημα που έχουν προκαλέσει διακυμάνσεις στα επιτόκια δανεισμού.

Η Morgan Stanley ανακοίνωσε χτες ζημίες ύψους 3,56 δις δολαρίων, οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για το τέταρτο τρίμηνο του 2007, μετά από απομειώσεις ύψους 9,4 δις δολαρίων που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.

Το κόστος δανεισμού του ευρώ υπέφερε την μεγαλύτερη πτώση δυο μέρες πριν όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να προβεί σε ένεση ρευστότητας ύψους 500 δις δολαρίων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε 150 δις ευρώ από την αγορά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ κάνει ελιγμούς για να ισορροπήσει την ρευστότητα ώστε να μπορέσει να ευθυγραμμίσει τα επιτόκια δανεισμού στα επιθυμητά επίπεδα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.