ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Underweight για τις μετοχές η ABN, "καλοβλέπει" τα ομόλογα

16:23 - 20 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η AΒΝ Amro όσον αφορά τις θέσεις της σε μετοχές και ομόλογα. Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα καθώς πλέον το σενάριο της αμερικάνικης ύφεσης θεωρείται σίγουρο, αποφασίζει να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή των συστασεών της για τις μετοχές από overweight που ήταν εδώ και πολύ καιρό σε underweight πλέον, ενώ αρχίζει και βλέπει την αγορά ομολόγων με πολύ καλύτερο μάτι, αλλάζοντας την πολύμηνη underweight στάση της σε overweight. Aυτό όπως τονίζει η ΑΒΝ, αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της νεάς της στρατηγικής για τις αγορές.

 

Το underweight που διατηρεί πλέον για τις διεθνείς μετοχές, έχει να κάνει με τις προσδοκίες για την εταιρική κερδοφορία. Τα κέρδη των εισηγμένων πάντα μειώνονται κατά την διάρκεια περιόδων ύφεσης, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και τα περιθώρια περιορίζονται.

Πάντως, η ABN υπογραμμίζει ότι για τις ώριμες αγορές τηρεί πλέον ουδέτερη στάση πλέον, αφαιρώντας το οverweight που τηρούσε για την αγορά των ΗΠΑ και την αγορά της Ευρωζώνης και αρχίζει και τοποθετεί κεφάλαια στην αγορά της Ιαπωνίας.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η Ιαπωνία μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη του 2008, παρόλο που είναι μία αγορά με υψηλό beta και αδύναμα θεμελιώδη. Το γεγονός είναι ότι είναι μία υπερπουλημένη αγορά και έχει υποαποδόσει των υπολοίπων αγορων σημαντικά, απο τον Απρίλιο του 2005.

Ετσι έχει γίνει σχετικά φθηνή και εάν συγκεριθεί με την ιστορία αλλά και εάν συγκριθεί με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές. Επιπλέον, ο δείκτης p/e της ιαπωνικής αγοράς είναι σε παρόμοια επίπεδα με αυτά της αμερικάνικης.

Οσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, αναμένεται να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη ύφεση πολύ καλύτερα από ότι το έκαναν στο παρελθόν, αρκεί να μην αποδειχθεί μία βαθειά ύφεση. Συνήθως οι αναπτυσσόμενες αγορές υποαποδίδουν κατά την διάρκεια περιόδων ύφεσης όμως η δυναμική εγχώρια ανάπτυξη θα αποτελέσει σημαντικό δίχτυ προστασίας από την χαμηλότερη ανάπτυξη των ανεπτυγμένων αγορών.

Οσον αφορά τα ομόλογα, η ABN αποφασίζει να τηρήσει overweight στάση καθώς η πιθανότητα αύξησης των αποδόσεων τους είναι περιορισμένη και η πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων λόγω των επιθετικών κινήσεων μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, θα κάνουν τα ομόλογα πολύ πιο ελκυστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.