ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εταιρικά κέρδη σε Wall και Ευρώπη

18:17 - 20 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματατων Bear Stearns και FedEx αντισταθμίζονται από τα θετικά αποτελέσματα των Oracle και Nike, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η εταιρική κερδοφορία μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη της οικονομικής επιβράδυνσης. Ανάλογο είναι το κλίμα και στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι δείκτες των οποίων κινούνται ανοδικά.

Ο Dow ενισχύεται 0,05%στις  13.214,18 μονάδες, ο Nasdaq  βρίσκεται στις 2.612,27 μονάδες, με κέρδη 0,43% και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,02%, στις 1.453,27 μονάδες

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,13% στις 6.355,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,32% στις 5.515,15 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη κατά 0,86% στις 7.904,56 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών που επηρεάζουν την πορεία των δεικτών. Αρχικά, τα κέρδη δευτέρου τριμήνου χρήσης της Oracle υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που ώθησαν νωρίτερα τη μετοχή της εταιρείας 6% υψηλότερα στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.

Επίσης, η Nike είδε τις μετοχές της να ενισχύονται 4% στη Φραγκφούρτη, καθώς τα κέρδη της υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς, χάρις στις ισχυρές διεθνείς πωλήσεις, που υποβοηθήθηκαν έτι περαιτέρω και από το ασθενές δολάριο.

Στον αντίποδα, απογοήτευση προκάλεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα της Bear Stearns, καθώς οι ζημίες της ήταν58% μεγαλύτερες του αναμενόμενου. Ωστόσο, οι μετοχές της εν λόγω τράπεζας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι η τράπεζα δεν ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές από την έκθεσή της στα subprime.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δις δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2007, ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρείας τόνισαν ότι «οι ανατιμήσεις των πιστωτικών κινδύνων και η ανατοποθέτηση στην αγορά των δομημένων προϊόντων οδήγησαν σε ρευστότητα, χαμηλή πελατειακή κίνηση και σημαντικές επανεκτιμήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια». Οσον αφορά τις απομειώσεις χρεογράφων συνδεόμενων με subprime δάνεια, αυτές το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 1,9 δις δολάρια.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ στη Βρετανία το τρίτο τρίμηνο οδηγεί σε ράλι το δείκτη του Λονδίνου.

Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 3,3% στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, κυρίως χάρις της σημαντικής αύξησης των καταναλωτικών δαπανών. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 3,2%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση ήταν 0,7%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.