ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «πράσινο» η Ευρώπη- Υπό πίεση η Wall

20:16 - 20 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι σημαντικότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ στη Βρετανία το τρίτο τρίμηνο οδήγησε σε ράλι το δείκτη του Λονδίνου και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία κατέγραψα απροσδόκητη άνοδο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 6.345,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,26% στις 5.511,45 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,41% στις 7.869,19 μονάδες.

Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 3,3% στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, κυρίως χάρις της σημαντικής αύξησης των καταναλωτικών δαπανών. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 3,2%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση ήταν 0,7%.

Απροσδόκητη ανάκαμψη κατέγραψε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία από το χαμηλό δύο ετών που είχε σημειώσει κατά τον προηγούμενο μήνα, μετά την σημαντική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά τη γιορτινή περίοδο.

Η Debenhams ηγήθηκε της ανόδου στις μετοχές του λιανικού κλάδου, μετά τη δημοσίευση των Times ότι η Dubai's Landmark  ενδέχεται να καταθέσει προσφορά εξαγοράς από κοινοπραξίας για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγγλική εταιρία πολυκαταστημάτων.

Κέρδη σημειώθηκαν και για τη Johnson Matthey, καθώς πιθανολογείται ότι η Dow Chemical θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς της εταιρίας.

«Τα γύρισε» η Wall

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού,  με μεικτά πρόσημα διαμορφώνονται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, παρά το θετικό τους ξεκίνημα, μετά τα αντικρουόμενα εταιρικά αποτελέσματα. Αρνητικά ήταν και τα μακροοικονομικά αποτελέσματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφορούν το δείκτη των δεικτών και τα επιδόματα ανεργίας.

Ο Dow καταγράφει απώλειες 0,23% στις13.176,95 μονάδες, ο Nasdaqβρίσκεται στις 2.611,12 μονάδες, με κέρδη 0,41% και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,22%, στις 1.449,86 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών που επηρεάζουν την πορεία των δεικτών. Αρχικά, τα κέρδη δευτέρου τριμήνου χρήσης της Oracle υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που ώθησαν νωρίτερα τη μετοχή της εταιρείας 6% υψηλότερα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Επίσης, η Nike είδε τις μετοχές της να ενισχύονται 4% στη Φρανκφούρτη, καθώς τα κέρδη της υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς, χάρις στις ισχυρές διεθνείς πωλήσεις, που υποβοηθήθηκαν έτι περαιτέρω και από το ασθενές δολάριο.

Στον αντίποδα, απογοήτευση προκάλεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα της Bear Stearns, καθώς οι ζημίες της ήταν58% μεγαλύτερες του αναμενόμενου. Ωστόσο, οι μετοχές της εν λόγω τράπεζας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι η τράπεζα δεν ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές από την έκθεσή της στα subprime.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2007, ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρείας τόνισαν ότι «οι ανατιμήσεις των πιστωτικών κινδύνων και η ανατοποθέτηση στην αγορά των δομημένων προϊόντων οδήγησαν σε ρευστότητα, χαμηλή πελατειακή κίνηση και σημαντικές επανεκτιμήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια». Οσον αφορά τις απομειώσεις χρεογράφων συνδεόμενων με subprime δάνεια, αυτές το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 1,9 δις δολάρια.

Κατά 6,3% υποχώρησαν και τα κέρδη τριμήνου της FedEx, της μεγαλύτερης εταιρίας διανομής στις ΗΠΑ, λόγω του αυξανόμενου κόστους στα καύσιμα αλλά και της επιβράδυνσης στις παραδόσεις εμπορευμάτων.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησαν στα 479 εκατ. δολάρια, ή 1,45 δολάρια ανά μετοχή, και παρόλο που τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι τόσο ασθενή που ανάγκασαν την εταιρεία να προβεί σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον επόμενο χρόνο.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, πτωτικά κινήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών ο δείκτης των δεικτών την περίοδο του Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.