ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall- Κερδοφορία στην Ευρώπη

22:00 - 20 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στην αμερικανική κεφαλαιαγορά με τους δείκτες να βρίσκονται και πάλι σε θετικό έδαφος, καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Bear Stearns και FedEx αντισταθμίζονται από τα θετικά αποτελέσματα των Oracle και Nike, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η εταιρική κερδοφορία μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη της οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο Dow καταγράφει οριακή άνοδο 0,08% στις 13.217,19 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.622,17 μονάδες, με κέρδη 0,81% και ο S&P 500 σημειώνει αύξηση 0,12%, στις 1.454,36 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών που επηρεάζουν την πορεία των δεικτών. Αρχικά, τα κέρδη δευτέρου τριμήνου χρήσης της Oracle υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που ώθησαν νωρίτερα τη μετοχή της εταιρείας 6% υψηλότερα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Επίσης, η Nike είδε τις μετοχές της να ενισχύονται 4% στη Φρανκφούρτη, καθώς τα κέρδη της υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς, χάρις στις ισχυρές διεθνείς πωλήσεις, που υποβοηθήθηκαν έτι περαιτέρω και από το ασθενές δολάριο.

Στον αντίποδα, απογοήτευση προκάλεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα της Bear Stearns, καθώς οι ζημίες της ήταν58% μεγαλύτερες του αναμενόμενου. Ωστόσο, οι μετοχές της εν λόγω τράπεζας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι η τράπεζα δεν ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές από την έκθεσή της στα subprime.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2007, ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρείας τόνισαν ότι «οι ανατιμήσεις των πιστωτικών κινδύνων και η ανατοποθέτηση στην αγορά των δομημένων προϊόντων οδήγησαν σε ρευστότητα, χαμηλή πελατειακή κίνηση και σημαντικές επανεκτιμήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια». Οσον αφορά τις απομειώσεις χρεογράφων συνδεόμενων με subprime δάνεια, αυτές το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 1,9 δις δολάρια.

Κατά 6,3% υποχώρησαν και τα κέρδη τριμήνου της FedEx, της μεγαλύτερης εταιρίας διανομής στις ΗΠΑ, λόγω του αυξανόμενου κόστους στα καύσιμα αλλά και της επιβράδυνσης στις παραδόσεις εμπορευμάτων.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησαν στα 479 εκατ. δολάρια, ή 1,45 δολάρια ανά μετοχή, και παρόλο που τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι τόσο ασθενή που ανάγκασαν την εταιρεία να προβεί σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον επόμενο χρόνο.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, πτωτικά κινήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών ο δείκτης των δεικτών την περίοδο του Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον υψηλό κίνδυνο ύφεσης που διατρέχει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης των δεικτών κατέγραψε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υποχώρηση στο 0,4%, μετά την μείωση της τάξεως του 0,5% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση 0,3%.

Αύξηση κατά 12.000 παρουσίασαν για την εβδομάδα που πέρασε οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, που αναρριχήθηκαν στις 346.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε μηνιαία βάση οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρουσίασαν αύξηση κατά 4.250 σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας σημειώνοντας υψηλό 2 χρόνων. Οι τρέχουσες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας άγγιξαν τα 2,56 εκατ. για την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ασφαλισμένη εργασία παρέμεινε σταθερή στο 2%.

Κερδοφορία στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι σημαντικότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ στη Βρετανία το τρίτο τρίμηνο οδήγησε σε ράλι το δείκτη του Λονδίνου και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία κατέγραψα απροσδόκητη άνοδο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 6.345,60 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,26% στις 5.511,45 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,41% στις 7.869,19 μονάδες.

Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 3,3% στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, κυρίως χάρις της σημαντικής αύξησης των καταναλωτικών δαπανών. Οι εκτιμήσεις της κυ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.