ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι ανόδου σε Wall και Ευρώπη

18:34 - 21 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Γιορτινό κλίμα επικρατεί και σήμερα στις διεθνείς αγορές με τους δείκτες τόσο σε Wall, όσο και σε Ευρώπη να σημειώνουν σημαντικά κέρδη. Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Wall Street καταγράφουν την καλύτερη πορεία των τελευταίων δύο εβδομάδων στον απόηχο της θετικής αναθεώρησης των πωλήσεων της Research In Motion και της Qualcomm και της έντονης φημολογίας που επικρατεί ότι η Merrill Lynch ενδέχεται να λάβει οικονομική ενίσχυση 5 δισ. δολαρίων.

Ο Dow Jones σημειώνει κέρδη της τάξεως του 1,32% και διαμορφώνεται στις 13.420,17 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 1,37% στις 2.676,84 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει ανοδο 1,30% και διαμορφώνεται στις 1.479,10 μονάδες.

Η Research In Motion, η δημιουργός του κινητού BlackBerry, καταγράφει μεγάλη κερδοφορία μετά τη σύσταση για αγορά των μετοχών της από τη Bear Stearns  και τη  Raymond James & Associates. Και η Merrill σημείωσε ράλι ανόδου, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η υπό κρατικό έλεγχο Temasek Holdings, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη αναμένεται να διαθέσει το ποσό των 5 δισ. δολαρίων στη Merrill Lynch, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε στα 93 έτη της ιστορίας της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου η Merrill Lynch ανακοίνωσε διαγραφές ζημιών 8,4 δισ. δολαρίων, ενώ εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε απομειώσεις χρεογράφων αξίας 8,6 δισ. δολαρίων και στο τέταρτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις σε Μέση Ανατολή και Ασία έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν περίπου 25 δισ. δολάρια σε εταιρείες της Wall Street από τότε που οι τράπεζες άρχισαν να αποκαλύπτουν τις «πληγές» των subprimes.

Το θετικό σημερινό κλίμα ενισχύει και το γεγονός ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική άνοδο την περίοδο του Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών, μετά την αύξηση των εισοδημάτων και τις μεγάλες προσφορές  στα καταστήματα.

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,1%, έναντι ανόδου 0,4% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο εμπορίου της χώρας.Οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά0,7%. Επίσης, ο δομικός δείκτης που παρακολουθεί η Federal Reserve για την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής και που είναι ενδεικτικός των πληθωριστικών τάσεων, αυξήθηκε κατά 0,2% για δεύτερο συνεχή μήνα.

Σημαντική κερδοφορία και στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, κέρδη καταγράφουν οι σημαντικότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με τις μετοχές του τεχνολογικού και μεταλλευτικού κλάδου να ηγούνται της ανόδου, μετά την εκτίναξη που παρατηρήθηκε στις τιμές των βασικών μετάλλων και την ανακοίνωση της Bayerische Motoren Werke ότι σχεδιάζει να προχωρήσει το εργατικό δυναμικό προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,41% στις 6.435,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη κατά 1,60% στις 5.599,66 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 1,50% στις 7.989,52 μονάδες.

Η BHP Billiton και η Anglo American σημείωσαν τα σημαντικότερα κέρδη σε διάστημα δυο εβδομάδων, ενώ και η δημιουργός του BlackBerry, Research in Motion και η Qualcomm κατέγραψαν σημαντικά κέρδη και στη Φρανκφούρτη. Μετά τη θετική αναθεώρηση των δύο εταιριών, ανάλογη πορεία σημειώνουν και η Nokia και Ericsson

Κατά πόδας και η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων BMW, που σημειώνει τη σημαντικότερη κερδοφορία από το Μάρτιο του 2006.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 1.567,29 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη του στο 5,6%, ενώ ο Dow Jones Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 1,3%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η «εισαγόμενη» από τις ΗΠΑ οικονομική ύφεση στην Ευρώπη τελικά θα αποφευχθεί, ενώ αισιοδοξούν ότι και στις ΗΠΑ τελικά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο δύσκολα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.