ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Αντίρροπες τάσεις σε καταναλωτικές δαπάνες και καταναλωτική εμπιστοσύνη

19:05 - 21 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης την περίοδο του Δεκεμβρίου, καθώς η σημαντική υποχώρηση των τιμών κατοικιών, εκτίναξη της τιμής της βενζίνης και οι δυσχερέστεροι όροι δανεισμού, φαίνεται ότι έχουν «τρομάξει» τους Αμερικανούς για το αν θα έχουν στο μέλλον μετρητά. Το γεγονός ότι ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών διαμορφώθηκε σε υψηλά δύο ετών δημιουργεί σύγχυση αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan υποχώρησε στο 75,5, από 76,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι σημαντικές απώλειες που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό στους δείκτες στις αξίες κατοικιών έκανε τους Αμερικανούς λιγότερο αισιόδοξους σε σχέση μα τα οικονομικά τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις καταναλωτικές δαπάνες, που είναι υπεύθυνες για τα δύο τρίτα της οικονομίας. Αλλωστε η Fed είχε προειδοποιήσει αυτό το μήνα ότι ανησυχεί για την πιθανότητα υποχώρησης των καταναλωτικών δαπανών και της επιβράδυνσης της οικονομίας μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Από την άλλη, ακριβώς την αντίθετη πορεία είχαν τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Με το μεγαλύτερο ρυθμό σε διάστημα δύο ετών ενισχύθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων επέτρεψε στους αγοραστές να επωφεληθούν των προσφορών ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,1%, έναντι ανόδου 0,4% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο εμπορίου της χώρας.Οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά0,7%. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του 1,1% είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2005.

Επίσης, ο δομικός δείκτης που παρακολουθεί η Federal Reserve για την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής και που είναι ενδεικτικός των πληθωριστικών τάσεων, αυξήθηκε κατά 0,2% για δεύτερο συνεχή μήνα.

Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν αφενός ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία της χώρας και αφετέρου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος έξαρσης του πληθωρισμού. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για νέα μείωση του κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.