ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εορταστικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall

20:22 - 21 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές των κλάδων ορυχείων και αυτοκινητοβιομηχανιών να ηγούνται της ανόδου, καθώς οι τιμές των μετάλλων ενισχύθηκαν και η Bayerische Motoren Werke ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία της.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στις 18 αγορές της δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,39%, στις 6.434,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη κατά 1,66% στις 5.602,77 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 1,70%, κατάφερε να ξεπεράσει τις 8.000 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 8.002,67 μονάδες.

Η BMW, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων παγκοσμίως, σημείωσε το ταχύτερο ράλι από το Μάρτιο του 2006, καθώς θα υλοποιήσει πρόγραμμα περιστολής των δαπανών, το οποίο περιλαμβάνει μείωση των θέσεων εργασίας. Ανάλογη ήταν η πορεία των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. Η Porsche, η πλέον επικερδής αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, καθώς και η Volkswagen, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη, είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται.

Ο έτερος κλάδος ο οποίος ξεχώρισε σήμερα στην Ευρώπη ήταν αυτός των εξορυκτικών εταιρειών, ακολουθώνταςτην άνοδο της τιμής του χαλκού, καθώς τα αποθέματα του μετάλλου στην Κίνα υποχώρησαν σημαντικά, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και οι τιμές του μολύβδου, του νικελίου και του ψευδαργύρου. Κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι της BHP Billiton, της μεγαλύτερης εξορυκτικής εταιρείας παγκοσμίως, καθώς και της Anglo American.

Κέρδη αποκόμισαν επίσης οι κλάδοι τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, με τις Nokia και Ericsson να ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους, καθώς η δημιουργός του BlackBerry, Research in Motion και η Qualcomm αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις τους.

Να σημειωθεί ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η «εισαγόμενη» από τις ΗΠΑ οικονομική ύφεση στην Ευρώπη τελικά θα αποφευχθεί, ενώ αισιοδοξούν ότι και στις ΗΠΑ τελικά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο δύσκολα.

Αυτή την ώρα ανάλογο είναι το κλίμα και στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, όπου καταγράφονται σημαντικά κέρδη. Ο Dow Jones σημειώνει κέρδη της τάξεως του 1,26% και διαμορφώνεται στις 13.413,18 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 1,32% στις 2.675,75 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 1,25% και διαμορφώνεται στις 1.478,33 μονάδες.

Η Research In Motion, η δημιουργός του κινητού BlackBerry, καταγράφει μεγάλη κερδοφορία μετά τη σύσταση για αγορά των μετοχών της από τη Bear Stearns  και τη  Raymond James & Associates. Και η Merrill σημείωσε ράλι ανόδου, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η υπό κρατικό έλεγχο Temasek Holdings, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη αναμένεται να διαθέσει το ποσό των 5 δισ. δολαρίων στη Merrill Lynch, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε στα 93 έτη της ιστορίας της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου η Merrill Lynch ανακοίνωσε διαγραφές ζημιών 8,4 δισ. δολαρίων, ενώ εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε απομειώσεις χρεογράφων αξίας 8,6 δισ. δολαρίων και στο τέταρτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις σε Μέση Ανατολή και Ασία έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν περίπου 25 δισ. δολάρια σε εταιρείες της Wall Street από τότε που οι τράπεζες άρχισαν να αποκαλύπτουν τις «πληγές» των subprimes.

Τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας μάλλον δημιούργησαν σύγχυση στην αγορά αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, παρά βοήθησαν να ξεδιαλύνει το τοπίο. Αφενός, σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης την περίοδο του Δεκεμβρίου, καθώς η σημαντική υποχώρηση των τιμών κατοικιών, η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης και οι δυσχερέστεροι όροι δανεισμού, φαίνεται ότι έχουν καταστήσει απαισιόδοξουςτους Αμερικανούς αναφορικά με την οικονομική τους δυνατότητα στο μέλλον. Ωστόσο, στον αντίποδα, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν το Νοέμβριο με το μεγαλύτερο ρυθμό σε διάστημα δύο ετών, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων επέτρεψε στους αγοραστές να επωφεληθούν των προσφορών ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Αναλυτικότερ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.