ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοπρασίες διοργανώνουν Fed και ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης

21:22 - 21 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Σε δημοπρασία 20 δισ. δολαρίων προέβη αργά χθες το βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με κατώτερο αποδεκτό επίπεδο το 4,67%, προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματα ρευστού στις τράπεζες και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης. Πρόκειται για τη δεύτερη δημοπρασία που πραγματοποιείται από τη Fed αυτή την εβδομάδα, ενώ δύο ακόμη είναι προγραμματισμένες μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

H Fed μάλιστα δήλωσε ότι σκοπεύει να προχωρά σε έκτακτες δημοπρασίες «για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο», στο πλαίσιο των ενεργειών στα οποία προβαίνουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, προκειμένου να αναπτερωθεί η χαμένη εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές.

Το κατώτατο αποδεκτό επίπεδο στη χθεσινή δημοπρασία ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη που είχε οριστεί στο 4,65%. Η ζήτηση αυτή τη φορά ήταν περιορισμένη σε σχέση με τη δημοπρασία της Δευτέρας. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 73 τράπεζες υπέβαλαν προσφορές στη χθεσινή δημοπρασία προσφέροντας 57,6644 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με την προηγούμενη οπότε και είχαν ανταποκριθεί 93 τράπεζες προσφέροντας 61,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Fed.

Οι επόμενες δημοπρασίες της Fed έχουν προγραμματιστεί για τις 14 και 28 Ιανουαρίου, ενώ στις 4 Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος του ποσού που θα δημοπρατηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη κίνηση πρόκειται να προβεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε σήμερα τη διοργάνωση άμεσης δημοπρασίας για να απορροφήσει έως 150 δισ. ευρώ σε μια παρέμβαση για την ομαλοποίηση της ρευστότητας στην αγορά. Η παρέμβαση θα ξεκινήσεις στις 09:00 GMT, θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, έχει ημερομηνία ωρίμασης την 27η Δεκεμβρίου και σταθερό επιτόκιο 4,00%.

Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι -όπως έχει ανακοινώσει ήδη- παραμένει έτοιμη να κατευθύνει την ρευστότητα προς πιο ισορροπημένες συνθήκες εφόσον αυτό χρειαστεί, προκειμένου να ευθυγραμμίσει τα βραχυχρόνια επιτόκια με το ελάχιστο επιτόκιο αναχρηματοδότησης. Η σημερινή απορρόφησης ρευστότητας της ΕΚΤ ακολουθεί μια παρόμοια την Πέμπτη, επίσης για 150 δισ. ευρώ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.