ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήρθαν νωρίτερα τα Χριστούγεννα στις διεθνείς αγορές

00:02 - 22 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Με ράλι ολοκλήρωσαν την προτελευταία εβδομάδα του έτους τα χρηματιστήρια σε Wall και Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να «ξορκίσουν» μια δύσκολη χρονιά, τουλάχιστον κατά το δεύτερο ήμισυ, και να υποδεχθούν το νέο έτος με άλλη δυναμική. Παρόλα αυτά, οι αγορές, μάλλον δύσκολα θα απαλλαχθούν από τους φόβους και τις αδυναμίες αυτής της χρονιάς, καθώς οι συνέπειες τις πιστωτικής κρίσης δεν έχουν παρέλθει και οι προοπτικές οικονομικής επιβράδυνσης το 2008 προκαλούν σκεπτικισμό και κατήφεια.

 Οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψαν την καλύτερη πορεία των τελευταίων δύο εβδομάδων στον απόηχο της θετικής αναθεώρησης των πωλήσεων της Research In Motion και της Qualcomm και της έντονης φημολογίας που επικρατεί ότι η Merrill Lynch ενδέχεται να λάβει οικονομική ενίσχυση 5 δισ. δολαρίων. O Dow Jones κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη των 200 μονάδων.

Ο Dow Jones σημείωσε κέρδη της τάξεως του 1,55%, κερδίζοντας 205,01 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 13.450,65 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,94% στις 2.691,99 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,67% και διαμορφώθηκε στις 1.484,49 μονάδες.

Τα εβδομαδιαία κέρδη του Dow ήταν της τάξης του 0,83%, του Nasdaq 2,13%και του S&P 500, 1,12%.

Η Research In Motion, η δημιουργός του κινητού BlackBerry, κατέγραψε μεγάλη κερδοφορία μετά τη σύσταση για αγορά των μετοχών της από τη Bear Stearns και τη Raymond James & Associates.

Και η Merrill Lynch σημείωσε ράλι ανόδου, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η υπό κρατικό έλεγχο Temasek Holdings, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη αναμένεται να διαθέσει το ποσό των 5 δισ. δολαρίων στη Merrill Lynch, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε στα 93 έτη της ιστορίας της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου η Merrill Lynch ανακοίνωσε διαγραφές ζημιών 8,4 δισ. δολαρίων, ενώ εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε απομειώσεις χρεογράφων αξίας 8,6 δισ. δολαρίων και στο τέταρτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις σε Μέση Ανατολή και Ασία έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν περίπου 25 δισ. δολάρια σε εταιρείες της Wall Street από τότε που οι τράπεζες άρχισαν να αποκαλύπτουν τις «πληγές» των subprimes.

Σε υψηλό επτά ετών εκτινάχτηκαν και οι μετοχές της εταιρίας Walgreen, της μεγαλύτερης εταιρίας φαρμακείων στις ΗΠΑ, μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου που διαμορφώθηκαν ανώτερα των εκτιμήσεων. Η εταιρία κατέγραψα σημαντική αύξηση των πωλήσεων στα χορηγούμενα με συνταγή φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε μείωση των εξόδων της.

Τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας μάλλον δημιούργησαν σύγχυση στην αγορά αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, παρά βοήθησαν να ξεδιαλύνει το τοπίο. Αφενός, σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης την περίοδο του Δεκεμβρίου, καθώς η σημαντική υποχώρηση των τιμών κατοικιών, η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης και οι δυσχερέστεροι όροι δανεισμού, φαίνεται ότι έχουν καταστήσει απαισιόδοξους τους Αμερικανούς αναφορικά με την οικονομική τους δυνατότητα στο μέλλον. Ωστόσο, στον αντίποδα, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν το Νοέμβριο με το μεγαλύτερο ρυθμό σε διάστημα δύο ετών, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων επέτρεψε στους αγοραστές να επωφεληθούν των προσφορών ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan υποχώρησε στο 75,5, από 76,1 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο κατά 1,1%, έναντι ανόδου 0,4% τον Οκτώβριο. Επίσης, ο δομικός δείκτης των καταναλωτικών δαπανών που παρακολουθεί η Federal Reserve για την άσκηση της νομισματικής της πολιτικής και που είναι ενδεικτικός των πληθωριστικών τάσεων, αυξήθηκε κατά 0,2% για δεύτερο συνεχή μήνα. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν αφενός ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία της χώρας και αφετέρου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος έξαρσης του πληθωρισμού και αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για νέα μείωση του κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, σε δημοπρασία 20 δισ. δολαρίων προέβη αργά χθες το βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με κατώτερο αποδεκτό επίπεδο το 4,67%, προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματα ρευστού στις τράπεζες και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης. Πρόκειται για τη δεύτερη δημοπρασία που πραγματοποιείται από τη Fed αυτή την εβδομάδα, ενώ δύο ακόμη είναι προγραμματισμένες μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.