ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Trichet: ''Ασπίδα προστασίας'' από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

16:38 - 24 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
«H ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων να οδηγήσει σε ευρύτερη αύξηση του πληθωρισμού», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη είναι ανοδικές, ενώ οι κίνδυνοι ανάπτυξης είναι καθοδικοί, δίνοντας την ίδια εκτίμηση από την ημέρα που η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 4% νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

Κάποιοι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας εισηγήθηκαν αύξηση των επιτοκίων, παρά τις μειώσεις και άλλων κεντρικών τραπεζών και ο κ. Τρισέ επισημαίνει ότι η ΕΚΤ θέλει να αποτρέψει τα τωρινά υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού να οδηγήσουν σε προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό και αιτήματα για αύξηση των μισθών.

«Θα έλεγα ότι πρέπει να κρίνεις. Όπως ξέρετε, η άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ότι οι κίνδυνοι στην σταθερότητα των τιμών είναι ανοδικοί» λέει, αναφέροντας παράγοντες όπως η τιμή του πετρελαίου και των βασικών προϊόντων.

«Επιπλέον, αυτό που είναι καθοριστικό, είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις. Εκεί έχουμε το ρίσκο και ήμουν πολύ σαφής, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι δεν θα επιτρέψουμε στις δευτερογενείς επιπτώσεις να υλοποιηθούν και ότι είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψουμε αυτές τις δευτερογενείς επιπτώσεις από το να υλοποιηθούν» σημειώνει.

Η ύπαρξη ανοδικών πληθωριστικών κινδύνων σημαίνει ότι η ΕΚΤ έπρεπε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, καταλήγει ο κ. Τρισέ.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Δευτέρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.