ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κλίμα Χριστουγέννων Wall και Ευρώπη

18:29 - 24 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Θετικό ξεκίνημα καταγράφουν οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Wall Street για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καταγράφοντας την καλύτερη πορεία του τελευταίου μήνα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Merrill Lynch, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου μονάδας της στην General Electric.

Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο της τάξεως του 0,68% και διαμορφώνεται στις 13.542,43 μονάδες. Κέρδη 0,54% σημειώνει ο Nasdaq που βρίσκεται στις 2.706,20 μονάδες, ενώ τέλος αύξηση 0,60 καταγράφει ο S&P που βρίσκεται στις 1.493,17 μονάδες.

Η μετοχή της Merrill καταγράφει σημαντική κερδοφορία μετά τη συμφωνία για πώληση πλειοψηφικού πακέτου στον κλάδο εμπορικής χρηματοδότησης μεσαίων επιχειρήσεων στην General Electric. Επίσης η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να δεχθεί χρηματοδότηση ύψους 6,2 δισ. δολαρίων για επένδυση στον οίκο της από τη Σιγκαπούρη. Ανάλογα κέρδη καταγράφει και η General Electric.

Οι επενδυτές έχουν σήμερα στραμμένη την προσοχή τους και στις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς ανακοινώθηκε ότι εγκαταλείπεται η διατραπεζική συμμαχία των Citigroup, JP Morgan και Bank of America, καθώς όπως εκτιμάται η διάσωση δεν θα είναι τελικά απαραίτητη. Της ανόδου στον κλάδο ηγούνται η Citigroup και η JPMorgan

Το σχέδιο δημιουργίας fund ύψους 80 δις δολαρίων (Super SIV) από τις αμερικανικές τράπεζες, το όποιο είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο με σκοπό να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο επιδείνωσης της πιστωτικής κρίσης δε θα πραγματοποιηθεί τελικά, καθώς πλέον δεν αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, ένα σύνολο τραπεζών που προωθούν, ή έχουν στην κατοχή τους τα λεγόμενα SIVs, (structured investment vehicles), έχουν προβεί στην έυρεση εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως για παράδειγμα την εκποίηση κεφαλαίων ή την αναζήτηση πηγών ρευστότητας. Οι τράπεζες πάντως δηλώνουν ότι παραμένουν «stand by» για κάθε ενδεχόμενο.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της Target, μετά την ανακοίνωση ότι ο επενδυτής William Ackman αύξησε το μερίδιο συμμετοχής του στην εταιρία και βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διεύθυνσή της για ενίσχυση της τιμής της μετοχής.

Τα άσχημα νέα της ημέρας έρχονται από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική επιβράδυνση στις αγορές μέσω διαδικτύου των ΗΠΑ, τις τελευταίες μέρες της γιορτινής περιόδου.

Φαίνεται πως οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις δαπάνες λόγω των αυξημένων τιμών στα βασικά προϊόντα και έτσι οι on-line δαπάνες για την περίοδο από 1 Νοεμβρίου μέχρι και 21 Δεκεμβρίου παρουσίασαν αύξηση 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 στα 26,3 δις δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ComScore, ενώ το 2006 είχαν παρουσιάσει αύξηση 26%. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ σημειώνεται ότι η ComScore δεν είχε ποτέ πριν παρουσιάσει στοιχεία ανόδου μικρότερης του 20%.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Wall θα λήξει στις 21:00, ώρα Ελλάδος.

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με κερδοφορία διαμορφώθηκαν οι σημαντικότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με τις μετοχές του κλάδου εμπορευμάτων να ηγούνται της ανόδου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 0,70% στις 6.479,30 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 5.614,28 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρέμεινε κλειστό, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στις 15:00 λόγω Χριστουγέννων.

Η BHP Billiton και Anglo American ήταν οι σημερινές πρωταγωνίστριες στο ράλι ανόδου, επωφελούμενες από την άνοδο στην τιμή του χαλκού στην Σαγκάη, ενώ η BHP Billiton ενισχύθηκε και μετά την γνωστοποίηση των ρυθμιστικών αρχών της Βρετανίας για ορισμό προθεσμίας (6 Φεβρουαρίου) για την επίσημη υποβολή προσφοράς για την εξαγορά της Rio Tinto.

Η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη έκανε limit-up για δεύτερη ημέρα, καθώς τα αποθέματα στην Κίνα υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 10 μηνών, σηματοδοτώντας ότι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, ίσως χρειαστεί να επιταχύνει τις αγορές.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι τίτλοι των Cap Gemini, Samsung Electronics και Shell.

Όσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.