ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ενεργειακός κλάδος στηρίζει την Ευρώπη- Ανοδική αντίδραση από τις αγορές

12:08 - 27 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Με θετικά πρόσημα κινούνται στο άνοιγμά τους οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να ηγούνται της ανόδου, μετά τη σημαντική αύξηση των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα.

Στο Λονδίνο ο FTSE καταγράφει άνοδο 0,08% και διαμορφώνεται στις 13.551,69 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,27% στις 5.629,37 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει κέρδη 0,54% και διαμορφώνεται στις 8.046,10 μονάδες.

Σημαντική κερδοφορία καταγράφει η Total, μετά την άνοδο της τιμής του αργού, που ξεπερνά τα 96 δολάρια ανά βαρέλι. Αύξηση καταγράφουν και οι μετοχές της Anglo American, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας μεταλλευμάτων στον κόσμο, μετά την άνοδο των τιμών στα μεταλλεύματα.  Κατά πόδας ακολουθεί και η Rio Tinto.

Κέρδη της τάξεως του 1,9% καταγράφει και η Belgacom, μετά την ανακοίνωση της για επαναγορά μετοχών.

Η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ξεπέρασε τα 96 δολάρια ανά βαρέλι, εξαιτίας της φημολογίας ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα και μετά τους βομβαρδισμούς βάσεων του PKK στο Βόρειο Ιράκ από τουρκικά αεροσκάφη.

Το Υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεση για τα πετρελαϊκά αποθέματα, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται να καταδείξουν υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Οι τουρκικές επιθέσεις από αέρος στις βάσεις των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ ενισχύουν την ανησυχία ότι οι πετρελαϊκές εξαγωγές από την περιοχή θα πληγούν. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ είναι η τρίτη σε σειρά χώρα όσον αφορά των ύψος των πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Με μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκαν σήμερα οι δείκτες στις ασιατικές κεφαλαιαγορές. Σημαντική κερδοφορία κατέγραψαν ο ενεργειακός και ο μεταλλευτικός κλάδο, μετά τη εκτίναξη των τιμών σε μέταλλα και πετρελαϊκά προϊόντα.

Στην Ταιβάν ο Taiex κατέγραψε κέρδη κατά 1,93% στις 8.313,72 μονάδες, στη Νότιο Κορέα ο Kospi κατά 0,10% στις 1.908,62 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng υποχώρησε κατά 0,50% στις 27.988,64 μονάδες. Ο CSI 300 στην Κίνα κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,95% στις 5.367,53 μονάδες. Στο Τόκιο ο Topix κινήθηκε πτωτικά κατά 0,57% και διαμορφώθηκε στις 1.499,94 μονάδες και ο Nikkei 225 κατά 0,57% στις 15.564,69 μονάδες. Τέλος, ο Straits στην Σιγκαπούρη ενισχύθηκε κατά0,09% στις 3.476,23 μονάδες.

Τα υψηλότερα κέρδη σε διάστημα τεσσάρων μηνών σημείωσε σήμερα η Woodside Petroleum, μετά την εκτίναξη της τιμής του αργού πάνω από τα 96 δολάρια για πρώτη φορά μέσα σε αυτό το μήνα. Σημαντική κερδοφορία και για την BHP Billiton, μετά την πιθανολογία ότι η αύξηση σε χαλκό και χρυσό, πρόκειται να ενισχύσουν την κερδοφορία της εταιρίας.

Κατά πόδας ακολούθησαν και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών της Κίνας στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, μετά την έγκριση για του σχεδίου για τη δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων για την κινητή τηλεφωνία από την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι η αναδιοργάνωση του κλάδου βρίσκεται καθ΄ οδόν. Η China Telecom μάλιστα κατέγραψε υψηλό πέντε ετών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.