ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωταθλητής ο DAX για το 2007 στην Ευρώπη, προς ήπια άνοδο η Wall

16:27 - 31 Δεκ 2007 | Ειδήσεις
Με απώλειες ολοκλήρωσαν το 2007 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στις πρώτες ετήσιες απώλειες του από το 2002. Το κλίμα ήταν υποτονικό, καθώς τα χρηματιστήρια σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία παρέμειναν κλειστά και τα υπόλοιπα έκλεισαν στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Στις ΗΠΑ, τα παράγωγα υποδεικνύουν μικρή άνοδο για την τελευταία συνεδρίαση του έτους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 0,31%, στις 6.456,90 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση κατά 0,23% στις 5.614,08 μονάδες. Το γερμανικό χρηματιστήριο είναι σήμερα κλειστό.

Στο σύνολο του έτους, ο γερμανικός DAX ηγήθηκε της ανόδου στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης με άνοδο 22%. Στον αντίποδα, ο εθνικός δείκτης της Ιρλανδίας, ISEQ, σημείωσε τη χειρότερη επίδοση με πτώση 26%.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε φέτος λόγω της ανησυχίας ότι η χειρότερη κρίση των τελευταίων 16 ετών στην αμερικανική αγορά κατοικίας και η αναταραχή στις διεθνείς αγορές θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας παγκοσμίως. Ο σχετικός δείκτης των τραπεζών έχει σημειώνει πτώση κατά 17% καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ 18 βιομηχανικών κλάδων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Citigroup εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να επιτύχουν διψήφια κέρδη το 2008, κυρίως χάρη στα χαμηλότερα επιτόκια και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν σήμερα στην Ευρώπη οι εταιρείες εξόρυξης, με τις Rio Tinto Group καιXstrata αρνητικές πρωταγωνίστριες, ακολουθώντας τη φθίνουσα τιμή του χαλκού.

Επίσης, απώλειες εκδηλώθηκαν και στον κλάδο κοινής ωφέλειας, με την Gaz de France, τη διαχειρίστρια του μεγαλύτερου δικτύου φυσικού αερίου της Ευρώπης να ξεχωρίζει για τις αρνητικές της επιδόσεις, μετά τις δηλώσεις στελεχών της ότι η χαμηλότερο του αναμενόμενου αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου θα πλήξει την κερδοφορία της.

Η Accor, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλυσίδα ταξιδιωτικών πρακτορείων και η βρετανική Whitbread, που ελέγχει τα εστιατόρια Beefeater κινήθηκαν πτωτικά καθώς η Citigroup συνέστησε στους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους σε μετοχές του τουριστικού κλάδου.

Στον αντίποδα, ηGame Group πραγματοποίησε σημαντική άνοδο, καθώς τα ετήσια κέρδη της αναμένεται να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών μετά και το λανσάρισμα νέας κονσόλας παιχνιδιών.

Την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κερδών συμπλήρωσε στην τελευταία συνεδρίαση του έτους ο ευρύτερος δείκτης της Ασίας, εν μέσω της φημολογίας ότι η FED θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού προκειμένου να τονώσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας παρέμειναν κλειστά, ενώ ο Hang Seng κινήθηκε έντονα ανοδικά κατά 1,62% στις 27.812,65 μονάδες. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε κατά 0,8% καταγράφοντας ετήσια άνοδο κατά 12%.

 Ελπίδες για μικρά κέρδη στη Wall

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αναμένεται να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, με τους επενδυτές να αναμένουν τα τελευταία στοιχεία για την αγορά κατοικίας. Το κλίμα αναμένεται να είναι υποτονικό, ενόψει της αργίας της πρωτοχρονιάς.

Ελλείψει σημαντικών άλλων ειδήσεων, η αγορά αναμένει τα στοιχεία για τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών, προκειμένου να λάβει κατεύθυνση. Εκτιμάται ότι οι εν λόγω πωλήσεις σημείωσαν το Νοέμβριο μικρή άνοδο, στα 5 εκατ. κατοικίες, έναντι 4,97 εκατ. κατοικιών που πωλήθηκαν τον Οκτώβριο.

Η τιμή του αργού, σχεδόν 60% υψηλότερα από την αρχή του έτους, ενισχύεται ελαφρώς στα 96,03 δολάρια το βαρέλι.

Το δολάριο, το οποίο επλήγη από τη μείωση του επιτοκίου του αμερικανικού νομίσματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο σύνολο του 2007, υποχωρεί σήμερα έναντι του ευρώ στα 1,4724 και του γεν στα 112,003.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.