ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με την... όπισθεν μπήκε η Wall στο 2008, 220 μονάδες έχασε ο Dow

23:59 - 02 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
''Κακό ποδαρικό'' για τη νέα χρονιά αποτέλεσε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τον Dow Jones να έχει χάσει συνολικά πάνω από 200 μονάδες, υπό το βάρος των απογοητευτικών μακροοικονομικών, αλλά και της δραματικής ανόδου της τιμής του αργού που ''έσπασε το φράγμα'' των 100 δολαρίων.

Ο Dow υποχώρησε κατά 1,67% στις 13.043.96 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,61% στις 2.609,63 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,44% στις 1.447,20 μονάδες.

Της καθόδου ηγήθηκε ο χρηματοοικονομικός και ο τεχνολογικός κλάδος με την Intel να αναδεικνύεται στον μεγάλο χαμένο της συνεδρίασης μετά την υποβάθμιση της σύσταση της Bank of America για την μετοχή της με την αιτιολογία ότι το 2008 θα είναι μια χρονιά όπου οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε τεχνολογικό υλικό θα υποχωρήσουν σημαντικά.

H Caterpillar και η International Business Machines οδήγησαν τον Dow Jones στα.. «τάρταρα».

Νωρίτερα, κατακόρυφη πτώση 47,7% κατέγραψε ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο, από το 50,8% που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα.

Το 47,7%, ποσοστό μικρότερο του 50% καταδεικνύει ότι οι περισσότερες εταιρείες στον τομέα της μεταποίησης δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη μέσα στην συγκεκριμένη περίοδο.

Ο δείκτης κινήθηκε σε χαμηλό σχεδόν τεσσάρων χρόνων, ενώ πρόκειται για την πρώτη πτώση υπό του 50% μέσα στο 2007.

Επιπλέον, σε υψηλό 2 μηνών κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ καταγράφοντας αύξηση 0,1% ενισχυμένες από τα δημόσια έργα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν λίγο στο φως της δημοσιότητας το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.

Οι δαπάνες στην κατασκευή κατοικιών συνέχισαν την κατηφορική τους πορεία σημειώνοντας πτώση 2,5% για τον μήνα Νοέμβριο, αρκετά υψηλότερα από το 2,3% του Οκτωβρίου.

Η άνοδος του αργού πάνω από τα 100 δολάρια, προβληματίζει έντονα την αγορά, με άμεσες συνέπειες στις μετοχές του κλάδου αερομεταφορών. Πέραν των εκτιμήσεων για υποχώρηση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων για έβδομη συνεχή εβδομάδα, ανοδικές πιέσεις στην τιμή του αργού ασκούν και οι νέες επιθέσεις ανταρτών στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη παραγωγό αργού της Αφρικανικής Ηπείρου, καθώς επαναφέρουν στο προσκήνιο τους φόβους ότι η βία στην περιοχή θα πλήξει την πετρελαϊκή παραγωγή.

Ακολούθησε την πτώση στη Wall και η Ευρώπη

Παρέσυραν και την Ευρώπη στο πέρασμά τους τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ και αφορούν τον δείκτη μεταποίησης και τις κατασκευαστικές δαπάνες.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,62%, στις 6.416,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στις 5.550,36 μονάδες με απώλειες 1,14% και στη Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε στις 7.949,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,47%.

Ο Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,8% στις 361,63 μονάδες.

Η Nokia και η Ericsson ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς οι μετοχές των εταιρειών κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που αφορούσαν τον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, παρατηρήθηκαν έντονες κατοχυρώσεις κερδών και στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, με τις STMicroelectronics και ASML αρνητικές πρωταγωνίστριες, καθώς η Bank of America Securities αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών στις ΗΠΑ και υποβάθμισε τη σύστασή της για την Intel, τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.

Στον αντίποδα, στο χρηματοοικονομικό κλάδο, σε ράλι επιδόθηκε η Alliance & Leicester, στον απόηχο δημοσιεύματος των Financial Times ότι η Banco Santander δεν έχει αποκλείσει την επανέναρξη των συνομιλιών για την εξαγορά της βρετανικής τράπεζας.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.