ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Σε υψηλό 10 χρόνων οι εξαγορές από ξένους επενδυτές

13:59 - 03 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Σε υψηλό 10 χρόνων κινήθηκαν οι εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές στο τελευταίο τρίμηνο του 2007, καθώς οι επενδυτές επωφελήθηκαν από την ετήσια πτώση κατά 10% περίπου του δολαρίου για το 2007.

Οι αγοραστές από το Ντουμπάι έως την Ολλανδία πραγματοποίησαν το 46% του συνόλου των εξαγορών και συγχωνεύσεων ύψους 230,5 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικού δικτύου.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1998, όταν το αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στατιστικά.

Από αυτό το ποσοστό εξαιρούνται οι «παθητικές» επενδύσεις 17,9 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησαν κρατικά funds της Ασίας και της Μέσης Ανατολής σε αμερικανικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα στην Citigroup.

Η μαζική εισροή ξένων κεφαλαίων προκάλεσε σημαντική πτώση στις εγχώριες επιχειρηματικές συμφωνίες στις ΗΠΑ, καθώς η πιστωτική κρίση και η αύξηση του κόστους δανεισμού έδωσε τέλος στο μπαράζ εξαγορών του πρώτου εξαμήνου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ξένοι επενδυτές θα εκμεταλλευτούν το «αδύναμο» δολάριο και το 2008, ενισχύοντας την παρουσία τουςστην αμερικανική αγορά.

Το ευρώ σημείωσε το ιστορικό υψηλό των 1,4967 δολαρίων στις 23 Νοεμβρίου, ενώ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 1,47 δολάρια. Οι αναλυτές βλέπουν συγκρατημένη πτώση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος τους επόμενους μήνες, καθώς συρρικνώνεται η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ Fed και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.