ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η λιανική «έριξε» την Ευρώπη, τα μάκρο στηρίζουν τη Wall

20:20 - 03 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Με απώλειες έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο λιανικής στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, μετά τη μειωμένη κίνηση στην αγορά κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου και τις εκτιμήσεις ότι η νέα κούρσα του αργού θα πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες. Αντίθετα, στην άλλη όχθη του ατλαντικού, τα ευχαριστα νέα από την αμερικανικη αγορά εργασίας ωθούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες υψηλότερα, ενώ οι επενδυτές φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στην αγκίστρωση του αργού στα 100 δολάρια.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν στα 16 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης, ενώ οενεργειακός κλάδος στήριξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο ήταν από τα ελάχιστα που έκλεισαν με κέρδη. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος 0,98% στις 6.479,40 μονάδες, ο DAX υποχώρησε κατά 0,51% στις 7.908,41 μονάδες και ο Γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,08% στις 5.546,08 μονάδες.

Της καθόδου ηγήθηκε ο κλάδος λιανικής, με τους τίτλους των Next και DSG αρνητικούς πρωταγωνιστές, καθώς η κίνηση στην αγορά κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου ήταν περιορισμένη.

Η βρετανική DSG International, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ευρώπη πώλησης ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών πραγματοποίησε «βουτιά» 27%, καθώς προβλέπει ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Επίσης,στον κλάδο ένδυσης η Next κατέγραψε απώλειες, καθώς προβλέπει στασιμότητα των πωλήσεών της αυτή τη χρονιά.

Οι πετρελαιοπαραγωγές BP και Royal Dutsch Shell κατέγραψαν όπως ήταν αναμενόμενο σημαντικά κέρδη, καθώς το αργό παραμένει κοντά στα 100 δολάρια. Εξάλλου, για το λόγο αυτό, «σώθηκε» σήμερα ο βρετανικός δείκτης, οοποίος έκλεισε με σημαντικά κέρδη, βρίσκοντας στήριγμα στον ενεργειακό κλάδο.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι αερομεταφορείς Air France-KLM, Lufthansa, Ryanair και British Airways, καθώς η αύξηση των ενεργειακών δαπανών περιορίζει τα κέρδη τους.

Τα μάκρο σώζουν τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος παραμένουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, βρίσκοντας στήριγμα στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και αγνοώντας τη μείωση των αμερικανικών ενεργειακών αποθεμάτων και την παραμονή του αργού μία ανάσα από τα 100 δολάρια.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,62%, στις 13.125,09 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,38%, στις 2.619,64 μονάδες και ο Standard & Poor's 500 βρίσκεται στις 1.455,51 μονάδες, με κέρδη 0,58%.

Έρεισμα στην αγορά παρέχουν οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας. Συγκεκριμένα, πέραν του προβλεπόμενου μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 29/12/2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Αναλυτικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ήταν μειωμένες κατά 21.000 έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό στις  336.000.

Ταυτόχρονα, πέραν του προβλεπόμενου αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, ήτοι κατά 40.000, έναντι εκτιμήσεων για 33.000.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο Dow έχασε 221 μονάδες, καθώς το αργό έσπασε ενδοσυνεδριακά και το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι, ενώ και η απροσδόκητη συρρίκνωση στη μεταποίηση, για πρώτη φορά σε διάστημα 11 μηνών, αναζωπύρωσε τους φόβους περί ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτή την ώρα το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου για το αργό υποχωρεί στα 99,26 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες 0,36%, ενώ το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κατά 0,06% στα 97,71 δολάρια ανά βαρέλι.

Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που κατέδειξε υποχώρηση 4 εκατ. βαρελιών για τα αποθέματα του αργού, που διαμορφώθηκαν στα 289,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση κατά 2,25 εκατ. βαρέλια. Στον αντίποδα, τα αποθέματα της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα κατά 600.000 βαρέλια.

Από πλευράς επιδόσεων των μετοχών, η Monsanto, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιτηρών παγκοσμίως, ηγείται της ανόδου στον κλάδο των εμπορευμάτων του δείκτη Standard & Poor's 500, καθώς εμφάνισε υπερδιπλάσια κέρδη το πρώτο τρίμηνο χρήσης, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Επίσης,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.