ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έσπασε το φράγμα των 100 δολ. και σήμερα το αργό

23:11 - 03 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε και σήμερα η τιμή του αργού που άγγιξε τα 100,05 δολάρια ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά την ανακοίνωση για μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υποχώρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων από το Υπουργείο Ενέργειας. Πάντως την αρχική απαισιοδοξία για τη μείωση των αποθεμάτων του αργού, κατάφερε να ισορροπήσει η είδη για αύξηση των αποθεμάτων διυλισμένων καυσίμων και βενζίνης.

Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου για το αργό υποχώρησε στα 99,18 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες 0,44%, ενώ το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κατά 0,29% στα 97,49 δολάρια ανά βαρέλι.

Η έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ κατέδειξε υποχώρηση 4 εκατ. βαρελιών για τα αποθέματα του αργού, που διαμορφώθηκαν στα 289,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση κατά 2,25 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,99 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 207,8 εκατ. βαρέλια, στα υψηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα που έληγε στις 23 Μαρτίου. Τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 569.000 βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 127,2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 600.000 βαρέλια.

Τα αποθέματα είναι μειωμένα, αλλά η περιορισμένη ζήτηση θα τα βοηθήσει να ανακάμψουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, εκτιμούν οι αναλυτές. Η υποχώρηση που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα θα είναι μάλλον η τελευταία που θα δούμε για λίγο καιρό ακόμη.

Η αγορά πάντως παραμένει ευαίσθητη στις γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως στο Πακιστάν μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, και στη Νιγηρία όπου συνεχίζονται οι βιαιότητες, τόνισε ο Στιβ Ρόουλς, αναλυτής της CFC Seymour Securities στο Χονγκ Κονγκ. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού ξεπέρασε χθες το φράγμα των 100 δολαρίων για να τερματίσει οριακά χαμηλότερα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.