ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με μεικτές τάσεις διαμορφώθηκαν οι δείκτες σε Wall και Ευρώπη

00:03 - 04 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Με μεγάλη νευρικότητα κινήθηκαν σήμερα οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά που διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο της Wall με μεικτές τάσεις. Οι μετοχές του κλάδου των λιανικών πωλήσεων και των εταιριών πληροφορικής ηγήθηκαν της πτώσης, μετά τη μείωση των πωλήσεων των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, που ενισχύουν την ανησυχία για μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Από την άλλη η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών οδήγησαν σε κερδοφορία τις πετρελαϊκές και η Monsanto ηγήθηκε της ανόδου στον κλάδο των εμπορευμάτων.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,10%, στις 13.057,29 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,27% και διαμορφώθηκε στις 2.602,68 μονάδες και ο Standard & Poor's 500 βρέθηκε στις 1.447,16 μονάδες με μηδενικές διακυμάνσεις.

Μειωμένες κατά 9,2% ήταν οι πωλήσεις τη αυτοκινητοβιομηχανίας Ford στις ΗΠΑ την περίοδο του Δεκεμβρίου, μετά τη μείωση που καταγράφηκε στις καταναλωτικές δαπάνες. το 2007 ήταν η χειρότερη χρονιά σε διάστημα δεκαετίας για τις πωλήσεις αυτοκινήτων και φορτηγών. Οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν κατά 12%. Τόσο η Ford, όσο και η General Motors σημείωσαν απώλειες σήμερα.

Η αγορά φορτηγών και αυτοκινήτων στις ΗΠΑ περιορίστηκε για το 2007 περίπου στα 16,1 εκατ. οχήματα, καταγράφοντας τις χαμηλότερες πωλήσεις από το 1998, μετά την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης που ξεπέρασε τα 3 δολάρια ανά γαλόνι για πρώτη φορά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό δύο ετών

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η Walgreen, μετά τη μείωση των πωλήσεων που κατέγραψε το Δεκέμβριο η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ.

Επίσης, η απροσδόκητη συρρίκνωση στη μεταποίηση, για πρώτη φορά σε διάστημα 11 μηνών, αναζωπύρωσε τους φόβους περί ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας

Από την άλλη πλευρά θετικά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, πέραν του προβλεπόμενου μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 29/12/2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Αναλυτικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ήταν μειωμένες κατά 21.000 έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό στις336.000.

Ταυτόχρονα, πέραν του προβλεπόμενου αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, ήτοι κατά 40.000, έναντι εκτιμήσεων για 33.000.

Το αργό έσπασε για δεύτερη ημέρα σήμερα ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, μετά την ανακοίνωση για μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υποχώρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων από το Υπουργείο Ενέργειας. Πάντως την αρχική απαισιοδοξία για τη μείωση των αποθεμάτων του αργού, κατάφερε να ισορροπήσει η είδη για αύξηση των αποθεμάτων διυλισμένων καυσίμων και βενζίνης και το αργό διαμορφώθηκε τελικά στα 99,18 δολάρια.

Η έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ κατέδειξε υποχώρηση 4 εκατ. βαρελιών για τα αποθέματα του αργού, που διαμορφώθηκαν στα 289,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληγε στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση κατά 2,25 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,99 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 207,8 εκατ. βαρέλια, στα υψηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα που έληγε στις 23 Μαρτίου. Τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 569.000 βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 127,2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 600.000 βαρέλια.

Τα αποθέματα είναι μειωμένα, αλλά η περιορισμένη ζήτηση θα τα βοηθήσει να ανακάμψουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, εκτιμούν οι αναλυτές. Η υποχώρηση που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα θα είναι μάλλον η τελευταία που θα δούμε για λίγο καιρό ακόμη.

Από πλευράς επιδόσεων των μετοχών, η Monsanto, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιτηρών παγκοσμίως, ηγήθηκε της ανόδου στον κλάδο των εμπορευμάτων του δείκτη Standard & Poor's 500, καθώς εμφάνισε υπερδιπλάσια κέρδη το πρώτο τρίμηνο χρήσης, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις αραβοσίτου στη Λατινική Αμερική. Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη στο σύνολο του έτους.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 256 εκατ. δολάρια ή 46 λεπτά ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου, έναντι κερδών 90 εκατ. δολαρίων ή 16 λεπτών ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης των 35 λεπτών ανά μετοχή. Να σημειωθεί ότι η Monsanto ευνοείται από την αυξημένη ζήτηση σε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.