ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ελεύθερη πτώση οι δείκτες σε Wall και Ευρώπη - στο 4,24% οι εβδομαδιαίες απώλειες του Dow

00:01 - 05 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι διεθνείς αγορές ξεκίνησαν τη νέα χρονιά «με το δεξί», με την εβδομάδα μάλιστα να τελειώνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Σήμερα, Παρασκευή, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Wall και Ευρώπη, λύγισαν υπό το βάρος των απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τη στασιμότητα στον τομέα υπηρεσιών, αφού αναζωπυρώνονται οι φόβοι για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Είναι ενδεικτικό ότι σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow υποχώρησε 4,24%, ο Nasdaq 5% και ο S&P 500, 4,52%. Επίσης, σε επίπεδο εβδομάδας στην Ευρώπη, ο FTSE 100 υποχώρησε 1,98%, ο CAC 40 3,2% και ο DAX επίσης 3,2%.

Ο Dow Jones έχασε 258,09 μονάδες ή 1,98% και διαμορφώθηκε στις 12.798,63 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.504,65 μονάδες με απώλειες 3,77% ή 98,03 μονάδες και ο Standard & Poor's 500 κατέγραψε πτώση 2,46%, κλείνοντας στις 1.411,62 μονάδες.

 Η ανεργία στις ΗΠΑ το μήνα Δεκέμβριο παρουσίασε αύξηση 5%, γεγονός που αποτελεί απόδειξη ότι η οικονομική επιβράδυνση έχει πλέον επεκταθεί και στην αμερικανική αγορά εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 474.000 στέλνοντας τον δείκτη ανεργίας στο 5% από το 4,7%, έναντι εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του στο 4,8%.

Παράλληλα, οι προσλήψεις αυξήθηκαν μόλις κατά 18.000, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 50.000 τουλάχιστον νέες θέσεις, καταγράφοντας χαμηλό σχεδόν 4 χρόνων, ενώ οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν κατά 13.000, επίσης σε χαμηλό 4 ετών.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία, καθώς έχει επιβραδυνθεί, δεν έχει τη δυναμική να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, δίδεται ένας ακόμη λόγος στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ , να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, προκείμενου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία και την εταιρική κερδοφορία.

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν ήταν ούτε τα στοιχεία από τον τομέα των υπηρεσιών, καθώς ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών, σημείωσε το Δεκέμβριο το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων εννέα μηνών, ένδειξη ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, ο μη μεταποιητικός δείκτης ISM υποχώρησε στο 53,9 το Δεκέμβριο από 54,1 τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος των κατασχέσεων και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης, καθυστερούν την ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας.

Όπως είναι φυσικό, προβληματισμό προκαλεί στις αγορές και η παραμονή των τιμών του αργού περί τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει πληθωριστικές τάσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Η τιμή του αργού διαμορφώθηκε στα 97,37 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 1,37%, ενώ υπενθυμίζεται ότι χθες άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, στα 100,09 δολάρια το βαρέλι.

Η Citigroup, η Wal-Mart Stores και η Boeing, οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών πληροφορικής οδηγώντας το δείκτη Nasdaq σε απώλειες μεγαλύτερες του 3,7%. Της υποχώρησης ηγήθηκαν η Hewlett-Packard και η Dell, ενώ και η μετοχή της Apple σημείωσε «βουτια» 11,40 δολαρίων.

Επίσης, στον τεχνολογικό κλάδο, απώλειες κατέγραψε η Intel, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ημιαγωγών παγκοσμίως, καθώς η JPMorgan Chase προχώρησε σε υποβάθμιση της μετοχής της.

Πτωτικά κινήθηκε και η Bed Bath & Beyond, καθώς η μεγαλύτερη αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία κέρδη της υποχώρησαν για πρώτη φορά σε διάσημα 15 ετών, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν να αντιπαλέψουν με την άνοδο των ενεργειακών τιμών και την παρατεταμένη κρίση στην αγορά κατοικίας, περιστέλλοντας τις δαπάνες τους.

«Βουτιά» 22 ετών κατέγραψε σήμερα και η αυτοκινητοβιομηχανία Ford, καθώς η Toyota την ξεπέρασε και κατέλαβε αυτή τη δεύτερη θέση στις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠA, μετά την General Motors.

Η μετοχή της Ford, της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως σημείωσε πτώση της τάξεως του 7% στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η αξία της μετοχής της μειώθηκε κατά 24 σεντ στα 6,21 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει και τα έξι δολάρια. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ενδοσυνεδριακά από τις 15 Ιουνίου του 1986. Η Ford προχώρησε ακόμη σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις και για το επόμενο εξάμη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.