ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη σε Wall και Ευρώπη, στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος

17:38 - 07 Ιαν 2008 | Ειδήσεις
Σε θετικά πρόσημα έγινε η έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα αναγκαστεί να προβεί σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού του δολαρίου για να αποτρέψει την αμερικάνικη οικονομία από την «βύθιση» στην ύφεση, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τις θετικές πρβλέψεις Trichet και G-10 για την οικονομία.

Ο Dow ενισχύεται κατά 0,26% στις 12.833,67 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,27% στις 2.511,41 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,49% στις 1.418,60 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο όπως ήταν αναμενόμενο με τις Citigroup, Bank of America και JPMorgan να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ενώ ανοδικά κινείται και η Celgene, μετά την ανακοίνωση που θέλει την εταιρεία να παρουσιάζει κέρδη αυξημένα κατά 45% για το σύνολο του χρόνου.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της General Motors, η οποία αναμένεται να αυξήσει κατά 75% τις πωλήσεις οχημάτων και φορτηγών εκτός ΗΠΑ στα επόμενα 10 χρόνια.

Την ίδια ώρα, σε θετικό έδαφος διατηρούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εταιρίες τηλεπικοινωνίας και τις φαρμακοβιομηχανίες, να λειτουργούν ως ανάχωμα στις πιέσεις των τραπεζών.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,21%, στις 6.361,70 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,18%, στις 5.456,82 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο κατά 0,46%, στις 7.844,66 μονάδες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Jean Claude Trichet, οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών είναι «πολύ ικανοποιημένοι» από τις προσπάθειές τους να ισορροπήσουν την αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις ενέργειές μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση των αξιωματούχων των 10 ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών στην Ελβετία σήμερα.

«Θα διατηρήσουμε στενή επαφή στο μέλλον, όπως ακριβώς κάναμε και στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Οι εκπρόσωποι των 10 ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου συναντήθηκαν σήμερα στην Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών στο Basel της Ελβετίας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη συνεργασίας μεταξύ ΕΚΤ και Fed για διοχέτευση ρευστού στην αγορά με σκοπό να μειωθούν τα κόστη δανεισμού.

Δύσκολη είναι η μέρα για τον τραπεζικό κλάδο. Η Credit Suisse υποχωρεί σημαντικά, καθώς αναμένει επιπρόσθετες διαγραφές δανείων αξίας 2,5 δις ελβετικών φράγκων, (2,3 δις δολαρίων) στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Sonntag.

Το εν λόγω ποσό έρχεται να προστεθεί σε ανάλογο ποσό που έχει ήδη ανακοινωθεί, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό των απομειώσεων στα 5 δις φράγκα. Να σημειωθεί ότι η Credit Suisse διέγραψε χρεόγραφα που συνδέονται με μοχλευμένα δάνεια αξίας 2,2 δις φράγκων το τρίτο τρίμηνο.

Επίσης υπό πίεση βρίσκεται και ο τίτλος της Deutsche Bank, καθώς η Credit Suisse συνέστησε πώληση των μετοχών της.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.